Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Parafiran ugovor o CEFTA-i bez Srbije i BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osam od deset zemalja koje su sudjelovale u pregovorima parafiralo je jučer navečer u Bruxellesu Ugovor o izmjeni i dopuni i pristupanju Srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Nakon cjelodnevnih konzultacija Srbija i Bosna i Hercegovina odbile su parafirati dokument koji će biti potpisan 19. prosinca u Bukureštu.

Pročitajte i ovo Pobuna na osječkoj tržnici - 4 Troškovi se utrostručili Pobuna na osječkoj tržnici zbog podizanja zakupa klupa: "Mi smo se žalili i kumili i molili, ali tu nema nikakve pomoć" Slika nije dostupna Predsjedništvo BiH prihvatilo sporazum o CEFTA-i

Ugovor su parafirale Hrvatska, Bugarska, Albanija, Makedonija, Molodova, Crna Gora, Rumunjska i UNMIK/Kosovo.

Predstavnici svih 10 strana koje su sudjelovale u pregovorima potpisale su zajednički zapisnik u kojem u kojem potvrđuju da "vrata ostaju otvorena za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju da potpišu sporazum na sastanku premijera koji je predviđen za 19. prosinca u Bukureštu".

Prema priopćenju Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Europi, "Srbija i Bosna i Hercegovina nisu danas bile u poziciji povući svoju rezeviranost, ali imaju rok do polovice prosinca da prihvate tekst i potpišu ga na summitu CEFTA-e u Bukureštu".
Prema tekstu zajedničkog zapisnika, "Bosna i Hercegovina i Srbija naglasile su svoju privrženost izmijenjenoj CEFTA-i i svoj interes da pronađu svima prihvatljivo rješenje do 12. prosinca, kako bi ga mogle potpisati".

Bosna i Hercegovina htjela je postići povoljnije rješenje nego što ga ima u bilateralnim ugovorima sa Hrvatskom i Srbijom za nekoliko poljoprivrednih proizvoda, tražeći veću zaštitu za domaću proizvodnju. 

Srbija je tražila povoljniji položaj za svoju duhansku industriju, nego što ga ima u bilateralnim ugovorima s ostalim stranama u pregovorima.

Osnovno polazište u ovim pregovorima bilo je da se ne ide ispod rješenja koja su već bila dogovorena bilateralnim ugovorima između svih strana.

Nakon što 1. siječnja Bugarska i Rumunjska uđu u Europsku uniju i samim tim istupe iz CEFTA-e, ostat će, ako se u međuvremenu ne pridruže Srbija i Bosna i Hercegovina, šest zemalja.

Hrvatsko izaslanstvo u pregovorima vodio je Vladimir Vranković, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva. Ugovor o izmijenjenoj i proširenoj CEFTA-i trebao bi stupiti na snagu do ljeta 2007. godine.

Vranković je pojasnio da se više o tekstu ugovora neće pregovarati, što znači da Srbija i BiH mogu ili pristupiti ovako definiranom ugovoru ili odustati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene