Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loš potez Benedikta XVI.

Papin suradnik kritizirao povlačenje odluke o izopćenju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, njemački kardinal Walter Kasper, izjavio je da je Vatikan pogriješio odlučivši rehabilitirati biskupa Williamsona koji niječe holokaust, te izrazio žaljenje što se papa Benedikt XVI. nije posavjetovao s njim prije te odluke.

'Nije bilo dovoljno međusobnog razgovora u Vatikanu i nije se provjeravalo gdje bi se mogli pojaviti problemi', izjavio je Kasper u razgovoru s njemačkim programom Radio Vatikana u noći na utorak, a prenosi Reuters. Papa Benedikt XVI. ukinuo je 24. siječnja odluku o izopćenju četvorice tradicionalističkih biskupa članova bratovštine Pija X., među kojima je i britanski biskup s boravkom u Argentini Richard Williamson koji niječe postojanje holokausta.

Pročitajte i ovo Sudski čekić PRIVELA IH POLICIJA Jedan bi Plenkovića dočekao jajima, drugi ga je nazvao pavijanom: Što će biti dalje, odlučit će zadarska sutkinja Slika nije dostupna birokratske zavrzlame Stiglo rješenje Općinskog suda: Daniri Gović država ipak neće uzeti stan koji je pošteno kupila

>> Njemačka javnost kritizira Papu

Reuters je prenio informacije iz Vatikana prema kojima se Papa prije donošenju te odluke nije savjetovao sa svojim suradnicima. 'Naravno, objašnjavati nešto nakon što se dogodilo uvijek je teže nego u trenutku kad je to učinjeno. Bilo bi mi drago kad bi bilo više komunikacije unaprijed', izjavio je njemački kardinal, osvrćući se na kritike nakon papine odluke.

'S velikom zabrinutošću pratim tu raspravu. Nitko ne može biti zadovoljan time što su se pojavili nesporazumi. Očito su se dogodile i pogreške u upravi kurije', objasnio je. Reuters je prenio riječi Toma Reesea, teologa sa sveučilišta Georgetown te Eberharda von Gemmingena, voditelja njemačkog programa na Radio Vatikanu, koji su ocijenili da se u vatikanskoj administraciji događaju propusti te da je Papa okružen suradnicima koji se ne usuđuju suprotstaviti mu se.

Istodobno, njemačka novinska agencija dpa izvijestila je o tome da u Njemačkoj raste broj osoba unutar Katoličke crkve koje su kritizirale Papin potez. Bivši predsjednik Njemačke biskupske konferencije, kardinal Karl Lehman, izjavio je na radio SWR da je Papina odluka o ukidanju izopćenja Williamsona 'katastrofa za sve koji su preživjeli holokaust'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene