Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna odluka

Njemačka javnost kritizira Papu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka javnost sve glasnije kritizira sporne odluke pape Benedikta XVI., prije svega rehabilitaciju biskupa Richarda Williamsona koji niječe postojanje holokausta, a kritike stižu i iz redova Katoličke crkve, javljaju u ponedjeljak njemački mediji.

'Uvijek je loša odluka rehabilitirati nekoga tko tvrdi da progona Židova tijekom tzv. Trećeg Reicha nije bilo', rekao je hamburški nadbiskup Werner Thissen u razgovoru za dnevnik 'Hamburger Abendblatt'. On je naglasio da je Williamsonovom rehabilitacijom 'zbog slabe pripreme' nastala velika šteta za ugled Katoličke crkve.

Pročitajte i ovo Crkva u Hildesheimeu Teške ozljede Pomoćni biskup napadnut u svom domu, biskupija šokirana: "Molimo za njega" Ilustracija Izvijestio Vatikan Poljski biskup podnio ostavku zbog skandala s orgijama: Sve je otkriveno nakon što je muška prostitutka kolabirala

'Znam da je Papin cilj postići jedinstvo unutar crkve u što spada i pružanje ruke tradicionalistima ali u ovom slučaju su njegovi savjetnici zakazali', smatra Thissen koji vjeruje da će Vatikan 'zasigurno osjetiti' pad povjerenja u crkvene institucije.

>> Svjetski židovski kongres poziva Papu na jačanje dijaloga

Prije Thissena se u nedjelju i stuttgartsko-rotenburški biskup Gebhard Fuerst oglasio glede rehabilitacije Williamsona, koji je u jednom intervjuu izjavio da nije dokazano da su Židovi sistematski ubijani za vrijeme nacističke vladavine te da 'ako je i bilo ubijenih Židova' da se radio o '200 do 300 tisuća, a ne 6 milijuna'. Zbog ove izjave državno odvjetništvo u Regensburgu, gdje je obavljen sporni intervju, protiv Williamsona vodi istragu.

'Jedinstvo crkve je veliko blago ali ono se ne smije čuvati na uštrb odluka Drugog vatikanskog koncila', smatra Fuerst koji je zaključio da je Papa svojom odlukom kod mnogih građana 'unutar i izvan crkve' izazvao nesigurnost, nerazumijevanje i ogorčenost.

Središnje vijeće njemačkih Židova nakon rehabilitacije Williamsona dovodi u pitanje odnose između Židova i Katoličke crkve. 'Ovom odlukom dovode se u pitanje svi dosadašnji potezi Vatikana koji su pridonijeli odnosu židovske zajednice i crkve', rekao je TV postaju N24 predsjednik Središnjeg vijeća njemačkih Židova Stephan Kramer.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene