Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krao povjerljive dokumente

Papin sobar pušten iz zatvora u kućni pritvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papin osobni sobar Paolo Gabriele pušten je u subotu u kućni pritvor iz zatvora u kojem je bio zbog sumnje da je omogućio curenje povjerljivih vatikanskih dokumenata

Njegov odvjetnik Carlo Fusco rekao je da je djelovao sam i da nije dio organizirane grupe niti je uključen u organiziranu zavjeru. Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi u pisanoj je izjavi otkrio da je Gabriele pušten iz pritvora te je sada u kućnom pritvoru.

Uhićen je 23. svibnja pod sumnjom da posjeduje povjerljive i osobne Papine dokumente, kojima pristup ima vrlo malo ljudi - osim Gabrielea još četiri časne sestre i dvojica njegovih tajnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oslobođeni batler Papa bivšem sobaru oprostio izdaju! Slika nije dostupna Pregled godine Afera koja je potresla Vatikan

>> 'Papu neće zastrašiti skandal zbog curenja dokumenata'

U nekim od dokumenata navodno se govori o korupciji, lošem upravljanju i ortačkim vezama u Vatikanu, kao i o unutarnjoj neslozi u upravljanju Vatikanskom bankom, a navodno se često spominje i ime državnoga tajnika Tarcisia Bertonea. Neki od dokumenata završili su u knjizi Gianluigija Nuzzija 'Njegova Svetost' u kojoj se govori o korupciji i spletkarenju u Vatikanu.

Gabriele je u svibnju optužen za protuzakonito posjedovanje tajnih dokumenata te je posljednja dva i pol mjeseca proveo u sigurnoj sobi vatikanske policijske postaje s obzirom na to da u Vatikanu ne postoji zatvor.

'Gabriele sada može primati posjete i u pratnji ići na misu', rekao je Lombardi, dodavši kako će vatikansko pravosuđe najkasnije do polovine kolovoza odlučiti hoće li se protiv Gabrielea pokrenuti sudski proces.

U slučaju da se donese odluka o pokretanju procesa, Paolo Gabriele mogao bi dobiti kaznu zatvora u trajanju od godine dana do šest godina, a Papa će moći donijeti odluku o njegovu pomilovanju.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene