Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papu Benedikta XVI. neće zastrašiti skandal koji je izbio zbog curenja dokumenata i uzdrmao Vatikan, rekao je u ponedjeljak vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone s svom prvom javnom komentaru, kako je rekao, o 'divljih i ciljanih' napada na Papu i Crkvu.


Kardinal Tarcisio Bertone smatra se glavnom metom do sada neviđene kampanje curenja dokumenata koja je dovela do uhićenja Papinog sobara 23. svibnja. Mnogi upućeni u odnose u Vatikanu kažu da je sobar samo žrtveni jarac u mnogo široj borbi u Vatikanu između Bertoneovih saveznika i neprijatelja.

"Instrumentalizirani napadi su uvijek postojali (unutar crkve)... no ovoga puta ti napadi izgledaju izravniji, povremeno čak i divlji, ranjavajući i organizirani", rekao je Bertone u razgovoru za talijansku državnu televiziju RAI.

"Želim naglasiti da je Benedikt XVI., kao što svi znaju, blag čovjek velike vjere i molitve. Sigurno nije zastrašen bilo kakvim napadima", rekao je. "Ono što je najtužnije je kršenje privatnosti Svetoga Oca i njegovih najbližih suradnika. No želio bih reći da ovo nisu nisu bili, i niti jesu, dani podjele nego jedinstva".

Međutim, u znaku da bi skandal mogao produbiti list La Repubblica objavila je u nedjelju nove dokumente koji pokazuju da sobar Paolo Gabriele nije bila jedna osoba u posjedu povjerljive vatikanske korespodencije. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Papa Franjo Papa će se u Slovačkoj sastati s osobama koje su preživjele holokaust Papa Franjo Vatikan se oglasio o Papinim izjavama o istospolnim brakovima: Sporni dio izvučen iz konteksta, autor filma nedostupan za komentar