Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI. održao je danas na svečanost Isusova krštenja, kojom je prilikom krstio 13-oro djece, u Sikstinskoj kapeli euharijstijsku molitvu okrenut leđima prema vjernicima i s pogledom prema križu, odnosno na način na koji su obredi držani prije Drugog vatikanskog koncila.


To je prvi puta da je Benedikt XVI. održao misu tijekom koje je bio okrenut leđima prema vjernicima, ali je obred vođen prema postkoncilijskom misalu.

Vezani članci Tisuće ljudi na Povorci ponosa 2019. Ništa od blagoslova gej brakova: "Bog ne može blagosloviti grijeh. Istospolni brakovi nisu dio božjeg plana" Misno slavlje ispred zagrebačke katedrale 09 Veliko okupljanje i niz poznatih lica: Je li misno slavlje ispred katedrale zaobišla korona?

Papa je tijekom mise govorio na talijanskome, a ne na latinskome jeziku kao što je držana misa prije Drugog vatikanskog koncila. 

I homiliju, tijekom mise kojom se obilježio dan Isusova krštenja na Jordanu, Papa je održao na talijanskom jeziku i dakako okrenut prema vjernicima.

Euharistijsku molitvu, koja je slijedila obred krštenja 13-oro djece, Papa je održao za oltarom postavljenim uza zid, dakle otrenut licem prema križu.

Liturgijski ured Svete Stolice najavio je, uoči mise u povodu
svečanosti Isusova krštenja, kako se obred u Sikstinskoj kapeli održava na mjestu na kojem se održavao od kako je bio prvotno postavljen oltar.

Tek nakon Drugog vatikanskog koncila bio je postavljen dodatni, pokretni, oltar koji je bio udaljen od zida kako bi se misa mogla celebrirati licem prema vjernicima.

Ivan Pavao II. sve mise u Sikstinskoj kapeli održao je s tim dodatnim oltarom. 

Benedikt XVI. je također prve dvije mise svoga pontifikata u povodu Dana Isusova krštenja održao s oltarom postavljenim u središtu Sikstinske kapele. 

Sada se nije htjelo postavljati pokretni oltar, već je upotrebljen onaj postavljen uza zid ispod Michelangelova Sudnjeg dana.