Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papa u Libanonu

Recite onima oko vas da je Papa tužan vašom patnjom i boli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. pozvao je u nedjelju na misi na otvorenome u Bejrutu bliskoistočne kršćane da služe miru kako bi se suprotstavili 'tragu smrti i razaranja' u svijetu, u vrijeme dok građanski rat bijesni u susjednoj Siriji.

'U svijetu gdje nasilje stalno ostavlja za sobom svoju trag smrti i razaranja, hitno je potrebno služiti pravdi i miru. To je najvažnije svjedočanstvo svih kršćana ovdje, u suradnji sa svim ljudima dobre volje', rekao je Papa na misi na otvorenom u blizini bejrutske luke na koju je došlo 350.000 vjernika, kao i poglavari libanonskih kršćanskih i muslimanskih zajednica. Na svečanosti su bili i predstavnici militantnog šijitskog pokreta Hezbolaha, koji su još u petak pozdravili Papin dolazak u Libanon.

Pročitajte i ovo napad Izraela na Libanon krvavi sukob Izrael žestoko napao Libanon, ubijena žena i njezino dvoje djece, Hezbolah poručio: "Ovo neće proći bez odgovora" David Cameron Nesigurna vremena Britanski ministar upozorio: "Opasnost od eskalacije rata je ekstremno visoka"

'Recite svojim obiteljima i prijateljima koji su ostali kod kuće da vas Papa nije zaboravio. Recite onima oko vas da je Papa tužan vašom patnjom i boli', rekao je Benedikt XVI. okupljenom mnoštvu.

Izmirenje između ranih sukobljenih strana na Bliskom istoku, zajedno s pozivom kršćanima da ne napuštaju područje, bile su središnje teme njegova boravka u Libanonu.

>> Papa u Libanonu: 'Recite 'Ne' osveti, 'Da' pluralnom društvu'

'Neka Bog zajamči vašoj zemlji, susjednoj Siriji i cijelom Bliskom istoku mir u srcu, tišinu oružja i prestanak svakog nasilja', kazao je Papa s podija, prekrivenog zelenom tkaninom i okruženog cedrom, simbolom Libanona, i maslinama, simbolom mira.

'Pozivam međunarodnu zajednicu, pozivam bratske arapske zemlje da pronađu održivo rješenje koje će štititi dostojanstvo svake osobe, njegova prava i njegovu vjeru', dodao je.

'Onaj tko želi graditi mir mora prestati u drugome vidjeti zlo koje treba ukloniti', kazao je. 'Nije lako u drugom vidjeti osobu koju treba poštivati i voljeti, ali to je nužno ako se želi izgraditi mir, ako se želi bratstvo.

Mediji javljaju da je Papu pokraj bejrutske luke dočekalo oduševljeno mnoštvo mašući libanonskim i vatikanskim zastavicama. Na misu, vrhunac njegova posjeta Libanonu, doputovali su kršćani iz cijele zemlje i drugih zemalja regije. Nije ih zaustavila vrućina, u Bejrutu je više 30 stupnjeva, niti nedostatak hlada na mjestu održavanja svečanosti. Papa (85) dobro je podnio misu, iako je nekoliko puta brisao znoj s lica.

Misa na otvorenom, koju je služio na francuskom i latinskom, završetak je Papina trodnevna posjeta Libanonu. Benedikt XVI. u subotu se navečer sastao s 15 tisuća mladih Libanonaca u gradiću Bkerku. Pozvao ih je da unatoč teškim uvjetima života odole zovu emigracije i da cijelom Bliskom istoku budu primjer suživota s muslimanima. 'Trebali biste biti sudionici budućnosti vaše zemlje i preuzeti vašu ulogu u društvu i crkvi', poručio im je.

Prethodno je na susretu s libanonskim političkim i društvenim uglednicima u predsjedničkoj palači u Bejrutu pozvao narode na Bliskom istoku da odustanu od osveta, 'verbalnog i fizičkog nasilja' i poručio im da prihvate 'pluralno društvo'.

U petak, prvog dana posjeta, potpisao je Apostolski nagovor, namijenjen biskupima na Bliskom istoku, i u tom dokumentu kršćane pozvao da se ne boje prijetnji na Bliskom istoku te je preporučio židovima, kršćanima i muslimanima da se trude iskorijeniti vjerski fundamentalizam, koji je poput prijetnje smrću.

Dokument pod nazivom 'Crkva na Bliskom istoku' potpisan je u sjedištu Melkitske katoličke crkve u Harissi, dvije godine nakon sinode bliskoistočnih biskupa održane u jesen 2010. u Vatikanu i neposredno prije Arapskog proljeća. Njime se inzistira na dugogodišnjoj prisutnosti kršćana kao 'sastavnog dijela' Bliskog istoka, na 'zdravome laicizmu', odbacivanju nasilja, na transparentnom načinu upravljanja financijama Crkve, prihvatu kršćanskih izbjeglica, ali i imigranata

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene