Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uporište 'Ndranghete

Papa u Kalabriji osudio 'okrutne kriminalne skupine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. osudio je u subotu 'okrutne' organizirane kriminalne skupine u Kalabriji, na jugu Italije, u homiliji pred 50.000 ljudi iz cijele pokrajine koja je na vrhu 'čizme' talijanskog poluotoka.

Sveti Otac je po kiši predvodio misu u industrijskoj zoni grada Lamezia Terme, u središtu područja obilježenog gospodarskom stagnacijom, nezaposlenošću, iseljavanjem živih snaga i strahom od moćne N'dranghete, lokalne mafije. 'U ovom lijepom kraju prepoznajemo trusno područje ne samo u geološkom smislu, već i na strukturnom, društvenom i na planu ponašanja', rekao je 84-godišnji Papa koji se činio blijed i pomalo umoran. 'Ovo je zemlja gdje nezaposlenost zabrinjava, gdje nerijetko strašan kriminal ranjava društveno tkivo', istaknuo je u propovijedi.

U vrijeme kada Italija donosi drastičan program štednje, u Kalabriji je stopa nezaposlenosti mladih već premašila 26 posto, a mnogi megalomanski industrijski projekti nikada nisu ugledali svjetlo dana ili se od njih odustalo. Dočekujući Papu, gradonačelnik Lamezie Terme, Gianni Speranza, drhtavim glasom se zauzeo za svoju regiju: 'Ne želimo biti ogrčena zemlja. Politika mora služiti pravu, kao što ste rekli u Bundestagu (u Njemačkoj, prošlog tjedna). Mladi su naša budućnost, mi kažemo: dosta mafiji'.

Na kraju mise Benedikt XVI. je spomenuo 'marijanska svetišta' u Kalabriji i pohvalio 'pobožnost naroda'. 'Potičem vas da stalno živite vjeru u svjetlu nauka Koncila (Drugi vatikanski koncil, 1962.-1965.), apostolske stolice i vaših svećenika', istaknuo je u času kada Lefebreovci tvrde da je, pod njihovim utjecajem, u vrhu Crkve napokon srušen 'tabu' kritike Koncila koji oni ne priznaju. Kalabrija je sjedište 'Ndranghete koja se smatra najopasnijom i najmoćnijom mrežom organiziranog kriminala u zapadnoj Europi.

Papa Benedikt XVI. prošle je godine posjetio Siciliju i tamošnjoj mafiji poručio da je organizirani kriminal nespojiv s Evanđljem. Posljednji put neki je Papa bio na Kalabriji 1988. godine, kada je regiju posjetio Ivan Pavao II. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija VENDETA U ITALIJI Mafijaši su sve dovitljiviji: Imali su lukav plan kako da otruju svećenika, ali im nije uspjelo Slika nije dostupna Dosta mafiji' Papa prvi put u Kalabriji, uporištu mafije

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene