Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Papa se ispričao zbog seksualnog zlostavljanja, aktivisti prosvjeduju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. ispričao se danas zbog seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u Australiji, istaknuvši da odgovorne treba izvesti pred sud.

"Duboko žalim zbog boli i patnji koje su pretrpjele žrtve", kazao je poglavar crkve u propovijedi. 

Pročitajte i ovo Ilustracija nepravomoćna presuda Pedofil iz Riječke nadbiskupije osuđen na 8 godina zatvora: Objavljeno što je sve radio Ilustracija Tijekom dvije godine Podignuta optužnica protiv 25-godišnjeg Rusa, u Zagrebu je seksualno zlostavljao dijete

"Ti zločini koji su stvorili snažno nepovjerenje zaslužuju nedvosmislenu osudu", kazao je. 

"Odgovorni za ta zla moraju se izvesti pred sud".

Žrtve seksualnog zlostavljanja u Austrliji pozvale su Papu da objavi javnu ispriku tijekom posjeta Sydneyu povodom Svjetskog dana mladih. 

Grupa za potporu žrtvama zlostavljanja u Australiji Broken Rites ima popis od 107 osuda zlostavljanja svećenika, no tvrdi da moglo biti tisuće žrtava.

"Želio bih kazati kako smo svi duboko posramljeni zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnika što su ga počinili neki članovi australskog svećenstva. Duboko žalim zbog boli i patnje kroz koje su prošle žrtve zlostavljanja. Kao njihov pastor mogu reći da istinski dijelim njihovu bol. Odgovorni za ta strašna nedjela morat će stati pred lice pravde", rekao je Papa.

Benedikt je žaljenje zbog ponašanja australskog klera, koje je potreslo crkvu u zadnjih nekoliko godina, izrazio i ranije, posebno tijekom posjeta u travnju, Sjedinjenim Državama kada se privatno susreo s manjim brojem žrtava. No, promatrači ocjenjuju da je način na koji je formulirao današnju ispriku bio puno snažniji od onoga u SAD-u.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi, rekao je kako je kako je Papa u originalni službeni tekst predan novinarima želio istaknuti kako mu je i "osobno iznimno žao" te da blisko suosjeća s patnjama žrtava.

No, Papina isprika nije pozitivno odjeknula kod pokreta za obranu žrtava i njihovih roditelja, koji su je ocijenili nedovoljnom. 

Anthony Foster, otac dviju australskih djevojaka koje je svećenik zlostavljao dok su bile djevojčice zatražio je susret s Papom tijekom njegova boravka u zemlji. Kazao je kako je razočaran što se Benediktova isprika temelji na uobičajenim crkvenim izrazima žaljenja i sućuti, a ne nudi se nikakva praktična pomoć žrtvama, pri čemu je mislio, kako je sam kazao, na "financijsku i psihološku pomoć" žrtvama. 

"Usmena isprika nije dovoljna. Žrtve žele konkretne poteze, a ne samo riječi", stoji u priopćenju aktivista grupe Broken Rites objavljenom u subotu na njihovim internetskim stranicama.

Više od 500 aktivista nesklonih Benediktu XVI. prosvjedovalo je u subotu u Sydneyu protiv "radosnih hodočašća" izražavajući neslaganje s Papinom politikom. 

Njihova udruga "NoToPope" zalaže se za prakticiranje sigurnog seksa, te je tijekom katoličkog hodočašća po Australiji okupljenima dijelila kondome, prenio je AP. Udruga je osudila Papinu politiku prema homoseksualnosti, kontracepciji i pobačaju. 


Prosvjedi grupa nesklonih Papi i njegovoj politici, održani na jednome trgu u samom središtu Sydneya bili su, ocjenjuju promatrači, u suprotnosti sa svečanom misom koju je u obližnjoj katedrali vodio Benedikt XVI.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene