Papa Franjo u ponedjeljak prima turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, što je prvi posjet Vatikanu jednog turskog predsjednika u zadnjih 59 godina.

Galerija


Veliko područje središnjeg dijela Rima zabranjeno je za prosvjede tijekom 24 sata, otkad je u nedjelju navečer stigao predsjednik Erdogan pa sve do njegova odlaska u ponedjeljak navečer.

Raspoređeno je oko 3500 policajaca.

Vezani članci Američka kongresnica Rashida Tlaib (Foto: DPA/PIXSELL) Izrael će američkoj kongresnici ipak dopustiti da posjeti obitelj na Zapadnoj obali Papa (Foto: AFP) Na Cvjetnicu Papa poručio da Crkva mora biti ponizna

Mirni prosvjed 200-tinjak ljudi na inicijativu talijanske udruge Kurda predviđen je ipak za ponedjeljak popodne nedaleko Vatikana, u vrtovima Anđeoske tvrđave (Castel Sant'Angela). "U Afrinu se događa novi zločin protiv čovječnosti", osuđuje udruga.

Argentinski Papa koji ne prestaje izražavati užas prema ratovima i oružju za masovno uništavanje vjerojatno će u razgovoru spomenuti ofenzivu koju od 20. siječnja u Siriji vodi Turska.

Očekuje se da će Erdogan izraziti zadovoljstvo Papinom kritikom odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela.

Papa, koji se zalaže za međuvjerski dijalog, bio je u Turskoj u studenom 2014.

Erdogan je u nedjelju za La Stampu izjavio da za Tursku nijedna opcija osim punopravnog članstva u Europskoj uniji nije opcija, odbacujući francuski prijedlog o "partnerstvu".

On bi se tijekom dana trebao također sastati s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom i premijerom Paolom Gentilonijem. (Hina)