Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI. prihvatio je ostavku monsinjora Ivana Milovana od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom.


Prihvaćanje ostavke mons. Ivana Milovana objavio je danas otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Mauro Lalli, priopćio je Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije.

Vezani članci Vesna Vučemilović U Domovinskom pokretu razne teorije o Škorinu odlasku: "Prije par dana je ostavio afirmativnu poruku. Onda jučer iznenada ostavka" Miroslav Škoro Nakon Škorine iznenadne ostavke oglasio se Domovinski pokret: "Pomalo nas je zateklo..."

Podsjetimo, biskup ostavku nije podnio svojom voljom već zbog pritisaka državnog tajnika Svete Stolice kardinala Bertonea. Povod ostavke je imovinski spor oko samostana u Dajli. Pritisci na biskupa Ivana Milovana počeli su kada se za pomoć oko Dajle obratio državnom vodstvu.

>> EKSKLUZIVNO Slučaj Dajla: Biskup Ivan Milovan podnosi ostavku!

Naslijedit će ga dosadašnji biskup koadjutor istoimene biskupije mons. Dražen Kutleša, dodaje se u priopćenju. Papa je ostavku prihvatio u skladu s odredbom kanona 401 2. Zakonika kanonskoga prava, navodi se.

Mons. Milovan siguran da će njegov nasljednik savjesno upravljati biskupijom

Mons. Ivan Milovan rekao je danas kako je siguran da će njegov nasljednik mons. Dražen Kutleša savjesno upravljati biskupijom, ali nije htio govoriti o razlozima ostavke. "Zahvalan sam svetom ocu Ivanu Pavlu drugom koji me prije 14 godina imenovao biskupom, dužnost koju sam, smatram, prema svojim skromnim mogućnostima savjesno obnašao", kazao je mons. Milovan.

Zahvalio je svima koji su mu u tome pomogli, a dodao je i kako je siguran da će njegov nasljednik mons. Dražen Kutleša znati savjesno i mudro upravljati ovom časnom i dragom biskupijom. "Želim mu Božji blagoslov i dobru suradnju s vjernicima, svećenstvom i drugim institucijama, a pozivam i članove mjesne crkve da s mojim nasljednikom dobro surađuju", ustvrdio je mons. Ivan Milovan.

Mons. Ivan Milovan prošloga je ljeta odbio predati crkvenu imovinu župe Dajla talijanskim benediktincima iz Praglie koji se oko te crkvene imovine spore pred hrvatskim sudovima. Vatikan je tada spor odlučio riješiti izravno intervencijom pape Benedikta sa zahtjevom da biskup Milovan potpiše predaju imovine benediktincima iz Praglie i pritom još podmiri sudske troškove.

Kako mons. Milovan to nije htio učiniti, Papa ga je razriješio na jedan dan i privremenim biskupom Porečke i Pulske biskupije imenovao španjolskoga kardinala koji je potpisao sporni ugovor. U cijeli slučaj uključile su se i hrvatske državne institucije, a Papa je u međuvremenu mons. Dražena Kutlešu imenovao biskupom koadjutorom s posebnim ovlastima u Porečko-pulskoj biskupiji.

Mons. Ivan Milovan rođen je 22. rujna u Režancima u Istri, završio je klasičnu gimnaziju u Biskupskom sjemeništu u Pazinu. Za svećenika je zaređen 25. srpnja 1964. Sveti otac Ivan Pavao II. imenovao ga je porečkim i pulskim biskupom 18. studenog 1997., a za biskupa je zaređen 10. siječnja 1998., a tada je i preuzeo službu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.