Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos u Vatikanu

Oštra poruka: Papa osudio "izdajice" unutar vatikanskih zidina

Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP) Foto: Afp
Ljudi koji služe u vatikanskoj birokraciji moraju biti odani papi i izbjegavati urote i "male klike", istaknuo je papa Franjo u predbožićnom obraćanju u Rimskoj kuriji.

Papa Franjo suočava se sa snažnim otporom svojim administrativnim i pastoralnim reformama, a prethodne godišnje govore koristio je za osuđivanje korupcije i zloupotreba unutar vatikanskih zidina.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem Papa Franjo na misi Papa uputio važnu poruku: "Trebali bi živjeti svaki dan i svaki trenutak sa zahvalnošću i nadom"

Vatikanski dužnosnici moraju "nadići taj suludi i degenerirani mentalitet zavjera i malenih klika koji u stvari predstavlja, usprkos opravdanjima i dobrim namjerama, rak koji vodi do sebičnosti", upozorio je Papa.

Službenici moraju biti "antene" koje "vjerno emitiraju volju pape i svojih nadređenih", dodao je.

Osudio je "izdajice povjerenja koji su dopustili da ih korumpiraju ambicije i hvalisavost".

"Kad ih se nježno izgura, oni se pogrešno proglašavaju žrtvama sustava, 'neinformiranog pape' i 'stare garde', umjesto da izriču 'mea culpa'", rekao je Franjo, referirajući se na latinsku molitvu ispovijedi.

Franjo je citirao i maksimu vatikanskog državnika Xaviera de Merodea iz 19. stoljeća: "Reformiranje Rima je poput čišćenja egipatske sfinge četkicom za zube."

Njegove izjave mogle bi se odnositi na Libera Milonea, glavnog vatikanskog revizora koji je otpušten u lipnju i koji je kasnije tvrdio da je otpušten zbog "starih centara moći".

One bi mogle biti i odgovor njemačkom kardinalu Gerhardu Ludwigu Muelleru koji je u srpnju izbačen iz Zbora za nauk vjere nakon što je kritizirao Franjin ublaženi stav o razvodima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene