Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvao na vjersku snošljivost

Papa: Fundamentalizam je 'krivotvorenje religije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. je u zrakoplovu kojim je doputovao u Libanon kritizirao fundamentalizam i pozvao na vjersku snošljivost.

'Fundamentalizam je uvijek krivotvorenje religije. Zadaća Crkve i religija je da se čiste. Ta zadaća mora pomoći da shvatimo kako je svaki čovjek Božja slika koju moramo poštovati u drugome', rekao je novinarima koji su ga pratili u njegovu zrakoplovu iz Rima u Bejrut.

>> Papa doputovao u Libanon, uputit će poruku suživota kršćanima i muslimanima

Papa je rekao da 'glavna poruka vjere mora biti protiv nasilja koje je krivotvorenje, kao i fundamentalizam'. Usto je kazao da, usprkos porastu opasnosti u regiji nikada nije razmišljao o otkazivanju puta u tu zemlju koja jedina među arapskim zemljama ima predsjednika kršćanina i koju smatra primjerom skladna suživota pripadnika različitih vjera.

Sveti Otac je rekao novinarima da 'uvoz oružja mora prestati jednom zasvagda. Bez uvoza oružja rat se ne bi mogao nastaviti' u Siriji, gdje je oružani sukob režima i oporbe odnio više od 27.000 života. 'Umjesto uvoza oružja, koji je težak grijeh, bolje bi bilo uvoziti ideje o miru, kreativnosti, ljubavi prema bližnjemu', rekao je.

Papa se pohvalno očitovao o Arapskom proljeću u kojemu su srušeni diktatorski režimi u Tunisu, Egiptu i Jemenu, uz uvjet da ga prati vjerska snošljivost: 'Arapsko proljeće je pozitivna stvar, želja za više demokracije, slobode, suradnje i obnovljenog arapskog identiteta'.

>> Uleme traže ispriku pape zbog spornog videa

'Obnovljeno arapsko dostojanstvo uključuje obnovu načela suživota, snošljivosti između većine i manjine. Sloboda mora odgovarati širem dijalogu, a ne prevlasti jednih nad drugima', istaknuo je. 'Kako stanje postaje sve teže, to je potrebnije dati taj znak bratstva, nade i solidarnosti. To je i smisao moga pohoda: pozvati na dijalog protiv nasilja, ići zajedno kako bismo pronašli rješenje problema', poručio je Benedikt XVI. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija uhićen "prorok" Farma užasa: Policija spasila 251 zlostavljano dijete, otkriveni su i grobovi 16 beba Uhićenje, ilustracija Na Trešnjevci Uhićen bjegunac s Interpolove tjeralice: Policajcima dao dokumente, no nešto im je bio sumnjivo...

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene