Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Taj će događaj imati i simboličnu važnost jer beatifikacija Pape koji je utjelovio otvaranje Crkve prema svijetu vremenski će se poklopiti s krajem vrlo osjetljive sinode.


Papa Pavao VI. koji je vodio Katoličku Crkvu tijekom zahtjevnog razdoblja nakon Drugog vatikanskog koncila bit će proglašen blaženim 19. listopada, u povodu zatvaranja biskupske sinode o obitelji, najavio je u petak Vatikan.

Vezani članci Papa Franjo, Vatikan Papa s praznog Trga sv. Petra poručio: "Svi smo u istom čamcu, krhki i dezorijentirani, ali istovremeno važni i potrebni'' Papa Franjo na Trgu sv. Petra Papa Franjo pojavio se u javnosti prvi put nakon četiri dana te objavio od čega boluje

Taj će događaj imati i simboličnu važnost jer beatifikacija Pape koji je utjelovio otvaranje Crkve prema svijetu vremenski će se poklopiti s krajem vrlo osjetljive sinode, koja će okupiti dvjesto biskupa kako bi raspravljali o "pastoralnim izazovima obitelji" i čijeg se rezultata boje konzervativci unutar Crkve.

Papa Franjo predsjedat će tim povodom misom koja će na Trgu svetog Petra okupiti kardinale i biskupe koji će dan ranije završiti sinodu, kao i vjernike koji su došli odati počast Pavlu VI.

Biskup smijenjen zbog pedofilije: 'Papa će za ovo morati odgovarati pred Bogom'

Papa Franjo često izražava veliko poštovanje prema papi Pavlu VI., Giovanniju Battisti Montiniju, hipersenzibilnom crkvenom poglavaru krhka zdravlja koji je morao donositi teške odluke tijekom 15-godišnjeg pontifikata, nakon smrti Ivana XXIII., između 1963. i 1978.

Neki ga smatraju najvažnijim papom 20. stoljeća, čak važnijim i od Ivana Pavla II. Autor je enciklike "Humane Vitae" koju je papa Franjo nazvao proročanskom i kojom je potvrđeno crkveno protivljenje kontracepciji.

On je završio Drugi vatikanski koncil, ekumenski sabor koji je otvorio Katoličku Crkvu prema drugim vjerama i suvremenom društvu.

Neobjašnjivo ozdravljenje fetusa, koje se pripisuje njegovu zalaganju, priznato je ove godine kao čudo što je omogućilo njegovo proglašenje blaženikom. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook