Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biskup se buni

Biskup smijenjen zbog pedofilije: 'Papa će za ovo morati odgovarati pred Bogom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Kao poslušni sin Crkve, prihvaćam tu odluku koju smatram neutemeljenom i samovoljnom i za koju će Papa morati odgovarati pred Bogom", napisao je Livieres Plano, smijenjen s dužnosti biskupa.

Paragvajski biskup Rogelio Ricardo Livieres Plano, kojega je u četvrtak smijenio papa Franjo jer je štitio svećenika osumnjičenog za pedofiliju, u petak je uzvratio udarac napisavši da će Papa za svoju odluku odgovarati pred Bogom.

Pročitajte i ovo Roger Vangheluwe - 1 prekasno za optužnicu Zlostavljao nećake: Papa Franjo izbacio je belgijskog biskupa iz svećenstva zbog pedofilije Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema

U dugome pismu objavljenom na stranici biskupije, biskup Livieres Plano okomio se na Papu krajnje ozbiljnim i neuobičajenim izrazima.

'Kao poslušni sin Crkve, prihvaćam tu odluku koju smatram neutemeljenom i samovoljnom i za koju će Papa morati odgovarati pred Bogom', napisao je Livieres Plano, smijenjen s dužnosti biskupa Ciudada del Estea.

Vatikan je odbio komentirati pismo, prenosi agencija AFP.

Bivši biskup žali što se nije mogao osobno opravdati pred Papom. Priznajući ljudske pogreške, taj konzervativni paragvajski prelat, smatra da je žrtva 'ideološkog progona' i ističe da je dobio 'otvorenu potporu' svoje pastve. Upozorava i na dodatnu 'nepravilnost' u 'nenormalnom procesu' - njegovu je smjenu apostolski nuncij u Asuncionu objavio prije nego ga je pismeno obavijestio.

Strog papa Franjo smijenio biskupa!

Vatikan nije službeno objavio što se smijenjenom biskupu stavlja na teret. No vatikanski portal Insider piše da je nizom optužaba narušavao sklad između paragvajskih biskupa, da je zaredio sjemeništarce koji nisu steklu dostatnu naobrazbu te je promaknuo kontroverznog argentinskog svećenika za svog suradnika, a upravo su tu njegovu odluku naveliko isticali mediji.

Taj argentinski svećenik, monsinjor Carlos Urrutigoity, koji je bio Planov generalni vikar, optužen je da je desetak godina dodirivanjem napastvovao dječake u Sjedinjenim Državama prije nego je stigao u biskupiju Ciudad del Este.

Bivšeg biskupa optužuju i da se donacijama namijenjenima društvenom radu koristio za gradnju sjemeništa u kojem je kanio poučavati konzervativan i površan vjeronauk.

Čini se da je afera duboko podijelila lokalnu Crkvu na konzervativni i napredni blok.

Vatikan je u četvrtak priopćenjem zatražio da 'svećenstvo i svi vjernici prihvate mjere Svete Stolice u duhu poslušnosti' i pozvao je biskupije u toj zemlji da 'počnu proces pomirbe'.

Reakciju paragvajskog biskupa valja tumačiti zasad neartikuliranim, ali sve većim nezadovoljstvom pojedinih prelata koji teško podnose stil pape Franje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene