Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osudio aroganciju i prezir

Papa pohvalio Afrikance, doznajte zbog kojih vrijednosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je osudio radikalizaciju mladih u ime Boga, papa Franjo je na misi pred stotinama tisuća vjernika u Nairobiju u četvrtak osudio aroganciju i prezir muškaraca prema ženama te pozvao na zaštitu obitelji i nerođenih.

"Pozvani smo oduprijeti se praksama koje u muškaraca potiču aroganciju, vrijeđaju i preziru žene, ne skrbe se za ostarjele i prijete životu nevine nerođene" djece, rekao je Franjo na misi u kampusu sveučilišta u Nairobiju, prenosi agencija dpa.

Pročitajte i ovo Petero mrtvih u Oklahomi Zajednica tuguje Petero pronađeno mrtvo u kući, među njima i dvoje djece: Ubijeni su, a policija je pronašla ključan trag Slika nije dostupna Jasna poruka Papa objasnio koliko se boji terorista

"Kenijsko društvo blagoslovljeno je čvrstim obiteljskim životom" i "dubokim poštovanjem prema mudrosti starijih osoba", rekao je nadalje Franjo, drugoga dana afričke turneje, koja se smatra najriskantnijim putovanjem njegova pontifikata.

Nakon sinode o obitelji održane u listopadu u Rimu na kojoj su afrički biskupi zamjerili Zapadu laksizam i napuštanje tradicionalnih kršćanskih vrijednosti, Papa je na misi u Keniji pohvalio čvrstinu afričke obitelji, podsjeća agencija AFP.

Papa objasnio koliko se boji terorista

"To je napose važno danas kada svjedočimo novim pustinjama koje stvara kultura materijalizma, egoizma i ravnodušnosti", rekao je. Pozvao je mlade da poštuju "velike afričke vrijednosti, mudrost i istinu Božje riječi" da bi stvarali "sve pravednije, sve inkluzivnije društvo koje poštuje ljudsko dostojanstvo".

Također je pozvao mlade da odbace sve što vodi u "predrasude i diskriminaciju" u Keniji, gdje su česte međuvjerske napetosti.

Prije mise je Franjo u obraćanju predstavnicima anglikanske, luteranske, metodističke, pentakostne crkve kao i dostojanstvenicima islama i animizma pozvao mlade da se odupru radikalizaciji jer se Božje ime ne smije nikada koristiti za opravdanje nasilja i mržnje.

Premošćivanje razlika između muslimana i kršćana glavna je tema Franjina prvog pohoda afričkom kontinentu gdje će posjetiti i Ugandu, koja je kao i Kenija poprište brojnih napada islamskih terorističkih skupina. Također će Franjo posjetiti i Srednjoafričku Republiku razdiranu sektaškim sukobima.

U obraćanju predstavnicima različitih vjerskih zajednica poručio je da međuvjerski dijalog "nije luksuz". Trećinu kenijskog stanovništva od 45 milijuna ljudi čine katolici, a općenito katolička populacija u Africi raste te se očekuje da do 2050. dosegne pola milijarde ljudi. Tijekom afričke turneje papa Franjo treba održati ukupno 19 govora i saslušati svjedočanstva djece vojnika, žrtava AIDS-a i žrtava ratova i bijede. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene