Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pred zidom koji Palestinci doživljavaju kao simbol izraelskog ugnjetavanja

FOTO Papa opet IZNENADIO!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo neplanirano se zaustavio u palestinskom gradu Betlehemu ispred 'sigurnosnog zida' koji je Izrael sagradio na Zapadnoj obali.

Papa je sišao iz otvorena vozila kako bi zastao na nekoliko minuta ispred visokog betonskog zida mjestimice išarana grafitima od kojih je neke prije par dana prekrila bojom jedna izraelska tvrtka.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Papa Franjo zaustavio se nenadano na putu prema trgu u Betlehemu gdje treba služiti misu, a neposredno nakon susreta s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom koji mu je pokazao 'odurni zid koji Izrael gradi brutalnom silom na našoj zemlji'.

Oslonivši čelo o betonski zid što su ga Izraelci podignuli prije 10 godina za vrijeme vala palestinskih samoubilačkih napada, da bi, kako su objasnili zajamčili sigurnost svojim građanima, tiho se pomolio na mjestu na kojemu je netko crvenim sprejem ispisao "Slobodna Palestina". Iznad njegove glave na lošem je engleskom bio ispisan grafit: "Betlehem izgleda kao varšavski Geto".

'Izvijestili smo Njegovu Svetost o sustavnom izraelskom djelovanju na promjeni identiteta i karaktera Istočnog Jeruzalema i gušenju njegova palestinskog stanovništva, kršćanskog i muslimanskog, kako bi ga istjerao', izjavio je Abas na konferenciji za tisak održanoj s Papom u Betlehemu.

Papa Franjo u Betlehemu pozvao na mir

Izraelski vrhovni sud pod pritiskom stanovnika Doline Cremisan, ognjišta palestinske kršćanske baštine, naredio je u veljači ministarstvu obrane da opravda trasu sigurnosnog zida, a novo ročište u procesu predviđeno je za 30. srpnja.

Gradnja zida koji su Palestinci prozvali 'zidom apartheida', a Izrael 'sigurnosnom ogradom' za sprečavanje napada, počela je 2002. Dvije trećine zida dovršene su, a konačna duljina trebala bi iznositi 712 km.

Trasa zida zahvaća Zapadnu obalu u razini 85 posto, izolirajući 9,4 posto palestinskog teritorija, među kojim istočni Jeruzalem, po UN-u. Međunarodni sud pravde ocijenio je 9. srpnja 2014. izgradnju zida nezakonitom te je zatražio njegovo rušenje, jednako kao i Glavna skupština UN-a.

Papa pozvao Peresa i Abasa u Vatikan na molitvu za mir

Papa Franjo u nedjelju je na kraju mise u Betlehemu pozvao izraelskog predsjednika Shimona Peresa i njegova palestinskog domaćina Mahmuda Abasa na zajedničku molitvu za mir u "njegovu domu" u Vatikanu

"Ovdje u Betlehemu u kojemu je rođen Princ mira, želim pozvati gospodina predsjednika Mahmuda Abasa i gospodina predsjednika Shimona Peresa da mi se pridruže u molitvi iz srca upućenoj Gospodinu da nam podari mir", rekao je Papa prije početka molitve Kraljice neba kojom je završio misu. Novinari o Papinoj poruci nisu bili unaprijed obaviješteni.

"Kao mjesto zajedničke molitve nudim svoj dom u Vatikanu. Svi želimo mir, a mnogi na njemu svakodnevno rade malim koracima. Brojni među njima upravo su oni koji pate i strpljivo podupiru mnoge napore i pokušaje da se mir postigne. Izgraditi ga težak je posao, no muka je živjeti bez njega", kazao je u Papa u pozivu bez presedana. Na novinarsko pitanje da komentira Papin poziv Peresova glasnogovornica odgovorila je da izraelski predsjednik "uvijek prihvaća bilo koji ljubazan poziv na promicanje mira".

Propovijed u Betlehemu papa Franjo je iskoristio za gorljivo promicanje prava djece, kazavši kako su uvjeti u kojima ona žive svojevrsna "dijagnoza" suvremenog društva u kojemu ih se još uvijek izrabljuje i prezire.

U homiliji apolitičnog prizvuka Jorge Bergoglio gorljivo je pozvao društvo da se angažira na promicanju prava iznimno velikog broja djece koja još uvijek žive u nehumanim uvjetima i na društvenim marginama. "Nažalost u suvremenom svijetu koje raspolaže razvijenim najsofisticiranijim tehnologijama brojna se djeca izrabljuju, zlostavljaju, nad njima se provodi nasilje, služe kao roblje kojim se trguje. Mnoga djeca danas završavaju kao izbjeglice ili smrtno stradaju. Zbog svega toga danas se trebamo sramiti pred Bogom koji je i sam bio dijete", kazao je Papa aludirajući na Isusa rođenog u Betlehemu.

"Jesmo li u potpunosti indiferentni prema ovom problemu? Jesmo li ljudi koji koriste birane pobožne izraze, a potom slike siromašne djece koriste kako bi na njima zaradili? Znamo li ih saslušati, obraniti, moliti za njih i s njima? Ili ih zanemarujemo kako bismo se brinuli o vlastitim interesima? Djeca su znak. Znak nade, znak života... Kad su djeca voljena, prihvaćena, kada su njihova prava zaštićena obitelj je sigurna, društvo je bolje, a svijet je puno humaniji", rekao je Papa u propovijedi.

Po završetku mise u Betlehemu papa Franjo je kazao: "Kontemplirajući ovdje o Svetoj obitelji moja misao spontano se okreće prema Nazaretu koji ću, ako Bog da u nekoj drugoj prilici uspjeti posjetiti. Odavde šaljem poruku ljubavi svim kršćanskim vjernicima koji žive u Galileji i potičem ih na realizaciju Međunarodnoga centra za obitelj u Nazaretu." U centru bi trebale boraviti obitelji hodočasnika u Svetu Zemlju. Kršćani iz Galileje, osobito oni iz područja Nazareta izrazili su nezadovoljstvo što Papa tijekom trodnevna posjeta Svetoj Zemlji nije našao nimalo vremena da ih posjeti, a njegovi prethodnici Pavao VI., Ivan Pavao II., i Benedikt XVI. su to učinili.

U Izraelu, zemlji s oko 8,2 milijuna stanovnika živi oko 160.000 kršćana, među kojima ih gotovo 80 posto pripada arapskoj manjini koja je ondje ostala nakon proglašenja neovisnosti Izraela 1948. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene