Papa Franjo nije odobrio zaređivanje oženjenih muškaraca ni u najzabitijim dijelovima Amazonije gdje nema svećenika.

Galerija


Navodi se to u papinskoj pobudnici o Amazoniji u kojoj je trebao potvrditi ili odbaciti želju sinodalnih otaca da se omogući zaređivanje oženjenih osoba na tim prostorima koja obuhvaćaju devet zemalja, javlja BBC News

Vezani članci Zaređivanje oženjenih muškaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Manjak svećenika otvorio kontroverzno pitanje: Hoće li se oženjeni muškarci moći zaređivati? Papa Franjo (foto: AFP) Papa upozorava biskupe: "Ne primajte kandidate za svećenike ako sumnjate da su gay. Širom otvorite oči!"

Podsjetimo, prošlogodišnja sinoda posvećena Amazoniji, na koju je Vatikan pozvao 260 biskupa i svećenika južne Amerike, aktualizirala je i pitanje zaređivanja oženjenih muškaraca za svećenike u Amazoniji i ulozi žena u Crkvi.

Papa je još u ožujku 2017. javno kazao da razmišlja o mogućnosti ređenja uzornih muževa ("viri probati"), čime isključuje takvu mogućnost za mladiće i, naravno, žene.

Također je jasno odbacio svako odbacivanje svećeničkog celibata koje naziva darom Crkvi i za koji kaže da ne može biti "opcionalan".

"Osobno mislim da je celibat dar Crkvi. Drugo, ne slažem se da celibat bude opcija", izjavio je Papa.