Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papinska pobudnica

Papa odbio prijedlog: Ništa od zaređivanja oženjenih muškaraca u Amazoniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo nije odobrio zaređivanje oženjenih muškaraca ni u najzabitijim dijelovima Amazonije gdje nema svećenika.

Navodi se to u papinskoj pobudnici o Amazoniji u kojoj je trebao potvrditi ili odbaciti želju sinodalnih otaca da se omogući zaređivanje oženjenih osoba na tim prostorima koja obuhvaćaju devet zemalja, javlja BBC News

Pročitajte i ovo Papa Franjo pred žrtvama svećeničke pedofilije, ilustracija - 5 U Portugalu Papa Franjo sastao se sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja: "Jauk boli žrtava mora biti saslušan" Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP) Objavio dokument na 50 stranica Papa Franjo: "Crkva mora priznati mušku dominaciju, zlostavljanje i seksističko nasilje"

Podsjetimo, prošlogodišnja sinoda posvećena Amazoniji, na koju je Vatikan pozvao 260 biskupa i svećenika južne Amerike, aktualizirala je i pitanje zaređivanja oženjenih muškaraca za svećenike u Amazoniji i ulozi žena u Crkvi.

Papa je još u ožujku 2017. javno kazao da razmišlja o mogućnosti ređenja uzornih muževa ("viri probati"), čime isključuje takvu mogućnost za mladiće i, naravno, žene.

Također je jasno odbacio svako odbacivanje svećeničkog celibata koje naziva darom Crkvi i za koji kaže da ne može biti "opcionalan".

"Osobno mislim da je celibat dar Crkvi. Drugo, ne slažem se da celibat bude opcija", izjavio je Papa.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene