Obavijesti Video Pretražite Navigacija
susret u vatikanu

Macron na audijenciji kod Pape Franje o klimatskim promjenama, Bliskom istoku i Africi. Papa: "Još sam živ"

Još sam živ, odgovorio je na pitanje kako je 84-godišnji papa Franjo francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu kojega je u petak primio u privatnu audijenciju u Vatikanu.

Videosnimka susreta koju je vatikanska služba objavila pokazuje da je sat vremena dug sastanka bio vrlo prijateljski i da su se obojica smijali.

Pročitajte i ovo Macron podržao prijedlog zakona o medicinski potpomognutom umiranju slijedi rasprava Macron podržao zakon koji podržava eutanaziju: "Otvara mogućnost traženja pomoći pri umiranju" Dmitro Kuleba Osvrnuo se na duhove prošlosti Ukrajinski ministar oštro odgovorio papi: "Naša zastava je žuto-plava, a njega pozivam da izbjegne ponavljanje pogrešaka iz prošlosti"

Kad je predsjednik sjeo za Papin radni stol i pitao kako teku stvari, Franjo je na talijanskom odgovorio "Još sam živ" pa zatim dodao "izvrsno", no nije jasno odnosi li se taj prilog na isto pitanje.

Franjo je u srpnju bio 11 dana u bolnici gdje mu je uklonjen dio debelog crijeva i bila je to njegova prva hospitalizacija otkako je izabran za Papu 2013.

Vatikan u priopćenju nije naveo sadržaj privatnog razgovora Pape i Macrona, no vatikanski diplomati su poslije rekli da je bilo riječi o klimatskim promjenama, Libanonu, Bliskom istoku, Africi te skorašnjem predsjedanju Francuske Europskom unijom.

Prije audijencije Emmanuel Macron je rekao novinarima da s Papom želi razgovarati o pravičnoj raspodjeli cjepiva protiv COVID-19, libanonskoj te migrantskoj krizi.

Francuska je preuzela vodeću ulogu u pomaganju Libanonu da prebrodi tešku gospodarsku krizu.

Papa je u četvrtak primio libanonskog premijera i usporedio tu zemlju s umirućim obećavši da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi pomogao Libanonu da "opet ustane".

Ranije u petak Macron je poručio službenom Londonu da se mora „uozbiljiti” ili će biti isključen iz razgovora o suzbijanju priljeva migranata koji u bijegu od rata i siromaštva preko kanala La Manche nastoje ući u Britaniju, a dvije se zemlje međusobno optužuju za tragičnu pogibiju 27 migranata koji su se u tom pokušaju u četvrtak utopili.

Macron je Papi darovao rijedak primjerak biografije iz 1585. godine sv. Ignacija Lojolskog, utemeljitelja isusovačkog reda kojemu pripada i sam Franjo.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene