Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Treba li Crkva zbog manjka katoličkih svećenika prekinuti s tradicijom celibata u svećenstvu?


Kao mladi svećenik i 35 godina prije nego što je postao papa Benedikt XVI i poglavar katoličke crkve, Joseph Ratzinger je razmišljao ozbiljno o ideji ukidanja celibata u katoličkoj crkvi. Njemu su se u razmišljanju pridružila i još dva njemačka svećenika, koji su kasnije postali kardinali.

Vezani članci Slika nije dostupna Novootkriveni papirus sugerira da je Isus imao ženu Slika nije dostupna U Austriji oko 500 djece plod tajnih ljubavnih veza svećenika

>> Papa pozvao katolike da budu aktivni na internetu

Oni su zajedno 1970. potpisali dokument u kojem se pozivalo Crkvu na razmatranje ukidanja celibata, prenosi njemački list Die Sueddeutsche. Na slanje takvog dokumenta ponukala ih je nestašica katoličkih svećenika u Njemačkoj u to doba. 'Ako nema dovoljno svećenika, onda Crkva jednostavno ima odgovornost uvesti nekakve promjene', stoji u dokumentu koji je objavio njemački list.

Debata oko pitanja celibata nije završena s tim pismom, ona još uvijek traje, a samo u SAD-u 63 posto katolika favorizira oženjene svećenike. Ipak, papa se u međuvremenu predomislio i u pismu svećenstvu iz prošle godine, aktivno je branio 'veliku i neokaljanu' misiju celibata u redovima svećenstva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju