Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sada misli sasvim drugačije

Papa kao mlad dvojio o celibatu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Treba li Crkva zbog manjka katoličkih svećenika prekinuti s tradicijom celibata u svećenstvu?

Kao mladi svećenik i 35 godina prije nego što je postao papa Benedikt XVI i poglavar katoličke crkve, Joseph Ratzinger je razmišljao ozbiljno o ideji ukidanja celibata u katoličkoj crkvi. Njemu su se u razmišljanju pridružila i još dva njemačka svećenika, koji su kasnije postali kardinali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Značajno otkriće Novootkriveni papirus sugerira da je Isus imao ženu Slika nije dostupna Celibat će ublažiti? U Austriji oko 500 djece plod tajnih ljubavnih veza svećenika

>> Papa pozvao katolike da budu aktivni na internetu

Oni su zajedno 1970. potpisali dokument u kojem se pozivalo Crkvu na razmatranje ukidanja celibata, prenosi njemački list Die Sueddeutsche. Na slanje takvog dokumenta ponukala ih je nestašica katoličkih svećenika u Njemačkoj u to doba. 'Ako nema dovoljno svećenika, onda Crkva jednostavno ima odgovornost uvesti nekakve promjene', stoji u dokumentu koji je objavio njemački list.

Debata oko pitanja celibata nije završena s tim pismom, ona još uvijek traje, a samo u SAD-u 63 posto katolika favorizira oženjene svećenike. Ipak, papa se u međuvremenu predomislio i u pismu svećenstvu iz prošle godine, aktivno je branio 'veliku i neokaljanu' misiju celibata u redovima svećenstva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene