Papa Franjo napustio je u subotu bolnicu Gemelli nakon liječenja infektivnog bronhitisa.

Galerija Papa Franjo u bolnici Papa Franjo izašao iz bolnice Papa Franjo izašao iz bolnice - 4 +3 Papa Franjo izašao iz bolnice - 5

"Još sam živ", našalio se Papa (86) izlazeći iz bolnice. Vatikan je u petak potvrdio da će papa Franjo u subotu napustiti bolnicu i predvoditi misu na Cvjetnu nedjelju, 2. travnja, na Trgu svetog Petra, uz pomoć i podršku kardinala.

Sveti Otac u srijedu je primljen u rimsku bolnicu. Žalio se na poteškoće s disanjem, no njegov je organizam brzo reagirao na infuziju antibiotika, rekao je njegov liječnički tim.

Nastojeći pokazati da se u potpunosti oporavio, Franjo je izašao iz automobila prije nego što je napustio bolnički krug, koristeći pritom štap koji mu pomaže pri hodanju.

Pozdravio je okupljene i kratko porazgovarao s novinarima koji su ga čekali pred bolnicom, potvrdivši da će predvoditi bogoslužje Cvjetnice na Trgu svetoga Petra te održati i svoje uobičajeno tjedno obraćanje vjernicima.

Prije nego što se ponovno ukrcao u automobil, Franjo je zagrlio uplakanu majku čija je kćerkica tijekom noći umrla u bolnici, a zatim se pomolio s oba roditelja.

Papa Franjo Anksioznost, odlazak na akupunkturu, operacije: Pogledajte od čega je sve papa Franjo bolovao

Potpisao se i na gips dječaka sa slomljenom rukom te mu mahnuo kroz prozor automobila dok su ga vozili izvan bolničkog kruga.

Na pitanje novinara je li ga bilo strah za vrijeme boravka u bolnici, Papa je rekao: "Ne, strah ne."

"U bolnici ima puno junaštva i puno nježnosti prema pacijentima. Znate kakvi su bolesni ljudi, mi smo ćudljivi. S bolešću dolazi i ćudljivost. Treba biti strpljiv", rekao je pohvalivši rad svih radnika bolnice Gemelli.

"Posjetio sam dječji odjel bolnice i uvjerio se s kakvom se nježnošću brinu o djeci", rekao je. "Sad ću morati spavati četiri dana", kazao je u šali nakon što je odgovorio na niz raznih pitanja.

Papa Franjo izašao iz bolnice Papa Franjo u bolnici (Foto: Handout / VATICAN MEDIA / AFP)

Sveti Otac, koji je u ožujku obilježio 10. obljetnicu svog pontifikata, posljednjih je godina patio od niza bolesti.

Papa Franjo Papa nadopunio odredbe oko seksualnog zlostavljanja: Proširuje definiciju žrtava

Pred njim je važan tjedan u kojemu se Rimokatolička Crkva priprema za najvažniji datum u svome kalendaru, Uskrsnu nedjelju 9. travnja koju će obilježiti niz ceremonija, misa i procesija.

Dekan Kardinalskog zbora Giovanni Battista Re već je objavio da će jedan kardinal pomagati papi za vrijeme tjednih slavlja i brinuti se za dužnosti na oltaru.

Sličan je dogovor uveden još prošle godine, kada je papa zbog upornih bolova u koljenima sjedio sa strane za vrijeme nekih uskrsnih obreda, prepustivši višim kardinalima da vode mise.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju