Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papini organi su relikvije

Papa ima donorsku karticu, ali ne smije donirati organe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. podupire doniranje organa i od 1970. i sam posjeduje donorsku karticu, no nakon njegove smrti dijelovi njegova tijela ne mogu biti donirani, objavio je službeni Vatikan.

U objašnjenju Vatikana stoji kako su Papini organi relikvije, zbog čega ni on niti bilo koji drugi papa ne može biti donor, odnosno darovati svoje organe za presađivanje bolesnicima. Njemački liječnik i deklarirani katolik Gero Winkelmann iz Unterhachinga blizu Muenchena potiče na doniranje organa, te Papino ime koristi kako bi promovirao ovaj humani čin.

Pročitajte i ovo Donacija PMF-u - 5 Poticanje znanosti Velikodušna donacija: Udovica hrvatsko-američkog fizičara fakultetu poklonila nesvakidašnji dar Igračke na ogradi Klaićeve bolnice u Zagrebu OPROŠTAJ OD DJEVOJČICE Na ogradi ispred Klaićeve osvanula potresna poruka: "Mi smo svi tvoji roditelji, voli te tvoja majka - cijela Hrvatska"

Benedikt XVI. u knjigu donora organa upisao se još kao Joseph Ratzinger 1970., no pošto je 2005. postao Papa, njegova odluka više nije na snazi, objašnjeno je u pismu što ga je njemačkome liječniku uputio službeni Vatikan.

Godinama prije nego što je izabran za Papu, tadašnji kardinal Ratzinger rado je isticao kako svoju donorsku karticu uvijek nosi sa sobom te je novinarima objasnio da doniranje organa za presađivanje bolesnima i potrebitima smatra 'činom ljubavi'.

Vatikan je pojasnio da Papa pripada univerzalnoj crkvi i njegovi organi se smatraju relikvijama, pa ne mogu biti donirani za presađivanja, osobito u slučaju da jednoga dana bude proglašen svecem. Službeni Vatikan također objašnjava da tijelo nasljednika svetoga Petra mora ostati netaknuto, jer se tijela papa moraju očuvati. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene