Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI. je počeo razgovore s kardinalima koje je okupio u Vatikanu kako bi, među ostalim, razgovarali o pedofilskim skandalima u Crkvi.


Susret se održava uoči 'redovitog konzistorija' na kojemu će biti 'ustoličena' 24 nova kardinala koje je Papa kardinalima proglasio 20. listopada. Vatikan je ranije priopćio da se na jednodnevnom susretu 'molitve i razmišljanja' očekuje sudjelovanje oko 150 kardinala.

Vezani članci Kardinal Joseph Zen (Foto: AFP) Velika prekretnica u odnosima Kine i Vatikana: ''I dalje ćemo biti kao ptica u kavezu'' Slika nije dostupna Papa Franjo smijenio glavnog čelnika za nauku vjere

Papa će vjerojatno razgovarati s kardinalima u Rimu i o progonu kršćana širom svijeta, uključujući nedavne napade u Iraku te novom sporu s komunističkom Kinom, koji je izbio početkom ovoga tjedna.

>> Papa potpisao Verbum domini, Stepinac pred proglašenjem svetosti

U subotu će odjenuti kardinalsku odoru 24 nova kardinala, od kojih su dvadesetorica mlađa od 80 godina te imaju pravo birati papu. Novi kardinali dolaze s četiri kontinenta, 15 iz Europe, po četiri iz Afrike i Amerike te jedan iz Azije. Nakon konzistorija, kardinalski će zbor imati 203 kardinala, od kojih 121 s pravom ulaska u konklavu. (Hina)