Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reforma kaznenog zakonika

Papa Franjo uveo stroge kazne za pedofile

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo uveo je izmjene u vatikanski kazneni zakon, kojima su predviđene oštrije sankcije za pedofile.

Papa Franjo uveo je u vatikanski kazneni zakon stroge kazne za zločine protiv djece i reciklažu novca, te ukinuo kaznu doživotnog zatvora i zamijenio je kaznom zatvora od 30 do 35 godina, obznanio je danas ured za tisak Svete Stolice.

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP) Podnio ostavku? Francuski kardinal upleten u skandal s pedofilijom u Crkvi sastao se s papom Franjom

Papa je usvojio reformu vatikanskog kaznenog prava koje se do sada temeljilo na talijanskom zakoniku (Codice Zanardelli) kako je bilo usvojeno konkordatom iz 1929. godine kojim je utemeljena Država Grad Vatikan.

>> Vanity Fair proglasio papu Franju osobom godine

I bivši sobar pape Benedikta XVI. Paolo Gabriele suđen je na osnovu starog talijanskog kaznenog zakonika, pa je osuđen samo za kazneno djelo krađe povjerljivih dokumenata iz papine sobe, a ne i za napad na sigurnost države za što je mogao biti optužen.

Današnjom reformom koju je proveo Franjo, uvodi se i kazneno djelo 'protiv javne uprave na osnovu Konvencije UN protiv korupcije iz 2003.', obznanjuje vatikanski ured za tisak.

Konvencija predviđa stroge kazne u zaštitu ispravnosti ponašanja državnih čimbenika. Tako je uvedena mogućnost zapljene imovine optuženim osobama.

Papa Franjo uveo je i nove mjere u kategoriji kaznenih djela protiv maloljetnika. Kaznena djela su prodaja, prostitucija i seksulano nasilje maloljetnika.

Ta reforma kaznenog zakonika je značajan korak naprijed u borbi protiv seksualnog zlostavljanja maloljetnika. Novim zakonom mogu biti kažnjeni ne samo dužnosnici i službenici vatikanske kurije, već i apostolski nunciji i diplomatsko osoblje Svete Stolice, kao i uposlenici u institucijama vezanima za Svetu Stolicu bez obzira gdje se nalaze, dakle i ako nisu na teritoriju Države Grada Vatikana.

Kažnjiva djela postaju i genocid i aparthejd, odnosno zločini protiv čovječanstva. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene