Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bog ne zlostavlja radnike

Papa Franjo upozorio: Grijeh je zapošljavati na crno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije kršćansko ponašanje ako petkom ne jedeš meso, a onda iskorištavaš bližnjega, upozorio je papa Franjo.

Zapošljavati ljude na crno je grijeh, upozorio je papa Franjo u homiliji tijekom mise u domu Santa Marta. Isto tako je veliki grijeh upotrijebiti Boga u prikrivanju počinjene nepravde. Franjo je naznačio grijehe koje ne bi smjeli činiti kršćani, a čine ih čak i u vrijeme korizme.

Pročitajte i ovo Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično''

Kršćani, posebno u korizmi, trebaju na konkretan način živjeti ljubav prema Bogu i prema bližnjemu, jer za Gospodina nije ispravan post ako se ne jede meso, a zatim se zlostavlja radnike. Istinski post nije samo vanjsko obdržavanje propisa. Deset zapovijedi o ljubavi prema Bogu i bližnjemu su cjelina. Ne može se pridržavati samo prve tri zapovijedi, a ostale više ili manje.

"Ako želiš činiti stvarnu, a ne formalnu pokoru, trebaš je činiti pred Bogom, ali i s bližnjim, jer, kao što kaže apostol Jakov, vjera bez djela je mrtva", objasnio je Franjo. Ako netko ide na misu i pričest svake nedjelje, može ga se pitati: "Kakav odnos imaš prema svojim zaposlenicima? Plaćaš li ih na crno? Plaćaš li im pravednu plaću? I mirovinski doprinos, zdravstveno osiguranje?" Ne može se davati milostinja za Crkvu na temelju nepravde prema zaposlenicima. "To je teški grijeh: to znači koristiti Boga da se prikrije nepravda", kazao je Franjo i naglasio kako nije dobar kršćanin onaj koji je nepravedan prema osobama koje ovise o njemu, kao ni onaj koji se ne odriče neke stvari koja mu je potrebna kako bi ju dao drugome koji potrebuje.

Papa je, dakle, kritizirao i vjernike koji šalju novac, ček, Crkvi, a onda se nepravedno ponašaju prema svojim zaposlenicima. Slanjem novca Crkvi žele prikriti nepravdu koju čine. Nije kršćansko ponašanje ako petkom ne jedeš meso, a onda iskorištavaš bližnjega, upozorio je papa Franjo.

Papa Franjo primio Angelu Merkel

Papa Franjo primio je u subotu u Vatikanu njemačku kancelarku Angelu Merkel te su istaknuli potrebu postizanja mirnog rješenja sukoba u Ukrajini, priopćila je Sveta Stolica.

Njemačku kancelarku je u privatnom posjetu pratilo izaslanstvo s petnaestak ljudi, među kojima su bili njezin glasnogovornik Steffen Seibert i savjetnik za europske poslove Nikolaus Meyer-Landrut, navodi se u priopćenju. Kancelarka, koja je u Rim stigla u petak navečer, neplanirano je odmah po dolasku posjetila Sikstinsku kapelu i Vatikanske muzeje, po istom izvoru.

Papa Franjo i Angela Merkel, kojoj je ovo treći susret sa Svetim Ocem, trebali su razgovarati o međuvjerskom dijalogu, o međunarodnoj situaciji, o sukobima te o ulozi Europe u svijetu, rekao je Seibert u petak. Kancelarka se sastala i s državnim tajnikom, mons. Pietrom Parolinom.

Kancelarka se nakon susreta s poglavarom Katoličke Crkve uputila u sjedište Zajednice svetog Egidija u Rimu gdje se treba sastati s njezinim osnivačem Andreom Riccardijem. Ta je zajednica, veoma aktivna na međunarodnom planu, 2011. organizirala međureligijski susret u Muenchenu, u Njemačkoj, na kojemu je sudjelovala i Merkel.

Povezana je s Pravoslavnom Crkvom čiji čelnici sudjeluju na njezinim godišnjim skupovima a bila je aktivna na Balkanu i na Kosovu.

Zajednica svetog Egidija koju često nazivaju UN Trasteverea, po rimskoj četvrti gdje mu je sjedište, tihi je posrednik u sukobima budući da među članstvom ima velik broj uglednih osoba. Podupire ju Sveta Stolica, premda potonja ističe da je potpuno neovisna o njoj. (Agencija VLM/Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene