Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Franjo objavio je svoj dosad najvažniji i najopsežniji dokument otkad je postao poglavar Katoličke crkve.


Papa Franjo pozvao je u dosad najvažnijem autorskom dokumentu svoga pontifikata na obnovu Katoličke crkve i osudio nesputani kapitalizam kao novu tiraniju, pozvavši svjetske čelnike da se bore protiv siromaštva i sve veće nejednakosti u svijetu.

Vezani članci Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP) Francuski kardinal upleten u skandal s pedofilijom u Crkvi sastao se s papom Franjom Slika nije dostupna Papa prozvao Rimsku kuriju: 'Klonite se ogovaranja!'

Franjo je u utorak objavio Apostolsku ekshortaciju Evangelii Gaudium (Radost Evanđelja) na 84 stranice, koju strane agencije nazivaju službenom platformom njegova papinstva, kojom je nadogradio svoja stajališta izrečena u propovijedima i izjavama otkako je u ožujku postao prvi papa iz Južne Amerike.

>> Papa Franjo primio ruskog predsjednika Putina

U ekshortaciji, svojevrsnom poticaju i smjernicama za djelovanje biskupa diljem svijeta, Franjo je otišao korak dalje od dosadašnjih svojih kritika globalnog ekonomskog sustava, osudivši 'idolatriju novca' i pozvavši političare da hitno zajamče svim građanima 'dostojanstveni posao, obrazovanje i zdravstvenu skrb'.

Bogate je pozvao da podijele svoje bogatstvo. 'Baš kao što zapovijed 'Ne ubij' postavlja jasno ograničenje s namjerom da se sačuva vrijednost ljudskog života, danas moramo reći 'Nećete' ekonomskom isključivanju i nejednakosti. Takva ekonomija ubija', napisao je Franjo. 'Kako vijest može biti to da je vrijednost burze pala za dva posto, a nije vijest kada beskućnik umre', zapitao je.

'Dok se god problemi siromašnih radikalno ne riješe odbacivanjem apsolutne autonomije tržišta i financijskih spekulacija, odnosno napadajući strukturalne uzroke siromaštva, neće biti rješenja za svjetske probleme i, zapravo, bilo kakve probleme', smatra Papa.

Negirajući da su njegove poruke običan populizam, zamolio je Boga da 'nam podari političare koji su iskreno zabrinuti stanjem u društvu, među ljudima i načinima života sirotinje'.

Poručio je i da se obnova Crkve ne može odgađati te da Vatikan i njegova 'ukopana' hijerarhija 'moraju čuti poziv za pastoralnim obraćenjem'. 'Više volim Crkvu koja je puna modrica, koja je bolna i prljava jer to znači da je bila na ulicama, od Crkve koja je nezdrava od ograničenja i brige za vlastitu sigurnost', poručio je Papa. 'Pretjerana centralizacija, umjesto da pomaže, komplicira život Crkve i njezin misionarski doseg', kazao je.

Naglašavajući suradnju među religijama, Franjo je citirao ideju pokojnog prethodnika Ivana Pavla II o reformi papinstva s ciljem promocije s ostalim kršćanskim crkvama i spomenuo lekcije koje Rim može naučiti iz pravoslavlja poput 'sinodalnosti', odnosno decentraliziranog čelništva.

Sveti Otac završio je u srpnju encikliku koju je započeo Benedikt XVI, ali je jasno rekao da je to većinom rad njegova prethodnika, koji se povukao s dužnosti u veljači i ova ekshortacija prvi je njegov u potpunosti autorski rad u pontifikatu.

Radost Evanđelja napisana je Franjinim jednostavnim i toplim stilom propovijedanja i razlikuje se od više akademskih radova bivših papa.

Papa je ponovio svoje ranije izjave da Crkva ne može zaređivati žene i rekao je da to 'nije pitanje otvoreno za raspravu', ali da žene moraju imati veći utjecaj u crkvenom vodstvu. Također je ponovio da Crkva ne može prihvatiti pobačaj.

Meditacijom o tome kako revitalizirati Crkvu pogođenu sekularizacijom u zapadnim zemljama, ekshortacija je odrazila misionarski žar koji je češće prisutan kod evangeličkih protestanata koji su pridobili mnoge nezadovoljne katolike u Papinoj rodnoj Latinskoj Americi, komentira agencija Reuters. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook