Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vatikan je u petak rekao kako nema mjesta zabrinutosti za zdravlje pape Franje nakon što je iznenada otkazao posjet rimskoj klinici Gemelli i potvrdio njegove aktivnosti planirane za vikend.


"Zbog spriječenosti (...) Sveti Otac neće tijekom popodneva (petak) doći u Gemelli", ističe Sveta Stolica u priopćenju.

Vezani članci Papa Franjo Uskrsna poruka pape Franje: "Izdvajanja za vojsku u pandemiji su skandalozna" Slika nije dostupna Benedikt XVI i papa Franjo služit će misu na kojoj će svetima biti proglašeni Ivan XXIII. i Ivan Pavao II.

Vatikan je nešto kasnije objavio da je Papa potvrdio "svoje obveze planirane za subotu 28. lipnja (među kojima i audijenciju s madagaskarskim predsjednikom) i za nedjelju 29. (misa i angelus)." "Nema mjesta zabrinutosti za Papino zdravlje", dodao je Vatikan u tom novom priopćenju.

Predstojnik tiskovnog ureda Svete Stolice, otac Federico Lombardi rekao je odgovarajući na upit AFP-a da "ne može ništa reći o naravi spriječenosti". Dodao je da je "sve do jutros taj posjet bio planiran" i da je otkazan "nenadano".

No podsjetio je da je Papa "živio veoma ubrzanim ritmom, s brojnim obvezama cijelo vrijeme" i da se "ponekad poslovi moraju otkazati ako je to nužno". "Ne mogu reći je li riječ o općoj iscrpljenosti ili o trbušnim tegobama", dodao je glasnogovornik, podsjetivši da je papa Franjo nedavno otkazao posjet jednoj brazilskoj školi zbog probavnih smetnji.

Papin dolazak u višesatni posjet klinici bio je najavljen za 13.30 sati, zatim je pomaknut za pola sata a onda otkazan.

Ovo nije prvo otkazivanje posjeta 77-godišnjeg Pape u zadnji tren. 19. lipnja je otkazao dugi ophod između bazilika Svetog Ivana Lateranskog i Svete Marije Velike kako bi sačuvao snagu uoči posjeta Kalabriji dva dana poslije.

Otkako je u ožujku 2013. izabran za papu, bivši kardinal i nadbiskup Buenos Airesa Jorge Mario Bergoglio nije uzimao odmor.

Papa se svaki dan diže prije 5 sati i rano liježe a tijekom dana uzima tek kraći predah.

Premda je izdržljiv, oduvijek je bio krhka zdravlja. 1957. kada je imao 21 godinu odstranjen mu je dio plućnog krila pa se brzo zadiše, što se primjećuje dok govori, ali ne utječe na njegovo opće zdravstveno stanje. Usto je operirao žuč.

U svibnju je pred svećenicima i bogoslovima priznao da nije osobit primjer što se tiče organizacije posla te da "nepromišljeno umaranje" može čovjeka "skupo stajati". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook