Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI. je osudio nacistički masakr 335 Talijana, katolika i židova, počinjen prije 67 godina u Ardeatinskim jamama kraj Rima, i nazvao ga 'teškom uvredom Boga'.


'Ovdje se 24. ožujka 1944. dogodio težak grijeh protiv Boga', rekao je Papa nakon molitve na grobu žrtava uz bok rimskom rabinu Riccardu di Segniju.

Joseph Ratzinger bio je tinejdžer u doba nacizma i 1941. je kao 14-godišnjak stupio je u 'obvezno članstvo' Hitlerove mladeži.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna


Pošto je kleknuo na Ardeatinskim jamama, Papa je rekao kako je to mjesto 'bolan podsjetnik na najstrašnije zlo', jer simbolizira 'namjerno nasilje čovjeka nad čovjekom'. 'To je doista najodvratnija posljedica rata, svih ratova, jer Bog je život, mir i zajedništvo', rekao je Papa.

Papa je pročitao poruku koju je napisao jedan od katolika stradalih u jamama, a u kojoj on moli za židove, za njihov 'spas od barbarskog progona'.

Za Benedikta XVI. ta je poruka vjesnik 'mogućnosti jedne drukčije budućnosti, bez mržnje, i osvete, budućnosti slobode i bratstva'.

Benedikt XVI. koji je 2006. posjetio i koncentracijski logor u Auschwitzu treći je papa koji se došao pomoliti na Ardeatinske jame. Prije njega to je 1965. učinio papa Pavao VI, a 1982. papa Ivan Pavao II.

Vezani članci Marjan Šarec (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Marjan Šarec o prisvajanju Slovenije: "Slijep je onaj koji ne vidi da se nacizam i fašizam opet rađaju" Roditelji stradalog Julena (2) (Foto: AFP) Tuga diljem Španjolske: ''Nisu ga mogli pronaći živoga, no divovski napor da ga spase pruža mi utjehu“

>> Papa: Izraz židovi ne označuje izraelski narod općenito

Masakr u Ardeatinskim jamama južno od Rima jedan je od najtežih zločina u Italiji u Drugome svjetskom ratu. Nacisti su ondje strijeljali i zatrpali 335 Talijana u znak osvete jer su dan prije u bombaškome napadu ubijena 33 njemačka vojnika.

Od 335 ubijenih Talijana 77 je bilo židova. (Hina)