Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinjen prije 67 godina

Papa: Ardeatinski masakr je uvreda Bogu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. je osudio nacistički masakr 335 Talijana, katolika i židova, počinjen prije 67 godina u Ardeatinskim jamama kraj Rima, i nazvao ga 'teškom uvredom Boga'.

'Ovdje se 24. ožujka 1944. dogodio težak grijeh protiv Boga', rekao je Papa nakon molitve na grobu žrtava uz bok rimskom rabinu Riccardu di Segniju.

Joseph Ratzinger bio je tinejdžer u doba nacizma i 1941. je kao 14-godišnjak stupio je u 'obvezno članstvo' Hitlerove mladeži.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jačanje ekstremne desnice Njemačka u velikim problemima, zabrinutost raste i u ostatku Europe: Čini se da lekcija iz povijesti nije naučena Nacistički orao s njemačkog ratnog broda iz Drugog svjetskog rata Pronađen u moru Simbol rata postat će simbol mira: Urugvaj će otopiti nacističkog brončanog orla



Pošto je kleknuo na Ardeatinskim jamama, Papa je rekao kako je to mjesto 'bolan podsjetnik na najstrašnije zlo', jer simbolizira 'namjerno nasilje čovjeka nad čovjekom'. 'To je doista najodvratnija posljedica rata, svih ratova, jer Bog je život, mir i zajedništvo', rekao je Papa.

Papa je pročitao poruku koju je napisao jedan od katolika stradalih u jamama, a u kojoj on moli za židove, za njihov 'spas od barbarskog progona'.

Za Benedikta XVI. ta je poruka vjesnik 'mogućnosti jedne drukčije budućnosti, bez mržnje, i osvete, budućnosti slobode i bratstva'.

Benedikt XVI. koji je 2006. posjetio i koncentracijski logor u Auschwitzu treći je papa koji se došao pomoliti na Ardeatinske jame. Prije njega to je 1965. učinio papa Pavao VI, a 1982. papa Ivan Pavao II.

>> Papa: Izraz židovi ne označuje izraelski narod općenito

Masakr u Ardeatinskim jamama južno od Rima jedan je od najtežih zločina u Italiji u Drugome svjetskom ratu. Nacisti su ondje strijeljali i zatrpali 335 Talijana u znak osvete jer su dan prije u bombaškome napadu ubijena 33 njemačka vojnika.

Od 335 ubijenih Talijana 77 je bilo židova. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene