Obavijesti Video Pretražite Navigacija
istraga u tijeku

Pao američki zrakoplov u Afganistanu, talibani tvrde da su ga oni srušili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zrakoplov američkih oružanih snaga srušio se u ponedjeljak u Afganistanu u zasad nepoznatim okolnostima na području pod kontrolom talibana koji su ustvrdili da je "srušen taktički" a Pentagon je rekao da nema "nikakvih naznaka" o neprijateljskom djelovanju.

"Posebna letjelica američkih okupatora srušila se (...) u pokrajini Gazniju", na istoku zemlje, rekao je u priopćenju talibanski glasnogovornik Zabiulah Mudžahid dodajući da su svi članovi posade poginuli. Na upit France Pressea rekao je poslije da je letjelica "srušena taktički", ne rekavši kako.

Pročitajte i ovo Kabul Podaci UN-a Više od 1000 afganistanskih civila ubijeno u eksplozijama i nasilju od 2021. Slika nije dostupna Premješten u samnicu Htio dokazati da je zemlja sigurna pa završio u zatvoru: Talibani uhitili austrijskog ekstremista

Pentagon je nekoliko sati poslije potvrdio da je riječ o američkom vojnom zrakoplovu. "Američki Bombardier E-11A srušio se danas u pokrajini Gazniju, u Afganistanu", objavio je na Twitteru glasnogovornik američke vojske u Afganistanu, pukovnik Sonny Leggett.

Bombardier E-11A se koristi kao potpora izviđačkim bespilotnim letjelicama a opremljen je veoma vrijednom komunikacijskom opremom.

"Vodi se istraga o uzrocima pada, ali nema naznaka da je srušen neprijateljskim djelovanjem", rekao je.

Bilo da je uzrok pada tehnički kvar ili neprijateljsko djelovanje, događaj se zbiva u vrijeme dok talibani i Sjedinjene Države pregovaraju o uvjetima dogovora o povlačenju američkih snaga iz Afganistana u zamjenu za obećanje talibanskih pobunjenika da ih neće napadati.

Ti su pregovori počeli prije više od godinu dana, ali ih je američka strana dvaput prekidala, prvi put nakon napada u kojemu je ubijen američki vojnik, a drugi put nakon talibanskog napada na bazu koju kontrolira američka vojska. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene