Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inače ih umre prosječno 82

Svinjska gripa: U SAD-u umrlo 540 djece!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 22 milijuna Amerikanaca oboljelo je od virusa gripe H1N1 a gotovo 4.000 umrlo, prema novim procjenama američkog Centra za nadzor i prevenciju bolesti (CDC), objavljenim u četvrtak.

Podaci CDC-a odnose se na šestomjesečno razdoblje od travnja, kada je virus gripe H1N1 otkriven, pa do 17. listopada. Novi podaci, dobijeni od dva sustava nadzora CDC-a, pokazuju da je 98,000 ljudi hospotalizirano a 3,900 je umrlo. Među umrlima je 540 djece mlađe od 18 godina. Ukupno je zaraženo osam milijuna djece, a hospitalizirano je 36.000.

Pročitajte i ovo Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna" Slika nije dostupna Svinjska gripa opet prijeti? Meksiko: Prva mutacija virusa H1N1

>> Četvrta žrtva svinjske gripe: 33-godišnjak izvan rizične skupine

'Mislimo da je brojka od 540 točnija procjena za ukupnu sliku koju dobijamo', kazala je novinarima dužnosnica CDC-a Dr. Anne Schuchat. Te su brojke puno veće od ranijih podataka, u koje su ulazili potvrđeni slučajevi hospitalizacije i smrti od virusa gripe H1N1 influenza. Prošloga je tjedna CDC izvijestio da je od travnja umrlo 129 djece, a prethodna CDC-ova procjena ukupnog broja umrlih od gripe H1N1 u SAD-u, bila je 1,200.

'Ovo što vidimo 2009. nema presedana'

Schuchat je istakla da se pandemija nije pogoršala već kako treba vremena da se prikupe podaci o slučajevima oboljenja i umrlima. Podaci objavljeni u četvrtak nisu prebrojani umrli u cijelom SAD-u, već procjena dobijena na temelju detaljnih podataka iz 10 saveznih država.

>> 1976. jedna žrtva svinjske gripe, a 25 žrtava cjepiva

U prosječnoj sezoni gripe u SAD-u umre oko 82 djece. CDC je ocijenio da je virus H1N1 donio najgoru sezonu gripe u posljednjih 12 godina, od 1997. 'Ovo što vidimo u 2009. nema presedana', rekla je Schuchat. CDC je preporučio da liječnici moraju brzo tretirati teške slučajeve s antivirusnim lijekovima kao što su Tamiflu i Relenza, te za najteže hospitalizirane slučajave peramivir, proizvođača BioCryst. (Hina)

Slijedite li savjete o zaštiti protiv gripe?

  • Da
  • Ne
  • Nisam čuo/la za niti jedan
  • Niti jedan, jer je sve ovo podvala

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene