Prosvjed zbog Jeruzalema (Foto: AFP)
Prosvjed zbog Jeruzalema (Foto: AFP) Foto: Afp

Tisuće Palestinaca ponovno su u petak prosvjedovale zbog odluke Trumpove administracije da se Jeruzalem proglasi glavnim gradom Izraela.


Oko 3000 Palestinaca u mimohodu je prošlo Hebronom, "bačvom eksploziva" na jugu okupirane Zapadne obale, a potom ih je dio počeo bacati kamenje na izraelske vojnike koji su odgovorili suzavcem, izvijestio je AFP.

Vezani članci Milorad Dodik (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Nakon Vučićeva potpisa: Sad i Dodik želi veleposlanstvo u Jeruzalemu, uskoro šalje i službeni prijedlog Slika nije dostupna Smrt mladog Palestinca: Izrael uhitio židovske ekstremiste

Prvi su sukobi započeli u Betlehemu, a potom i u starom dijelu Jeruzalema nakon tjedne molitve održane na Platou džamija, trećemu po važnosti muslimanskom svetom mjestu.

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa donesena 6. prosinca kojom je okrenuo leđa desetljećima američke i međunarodne diplomacije potaknula je velike svakodnevne prosvjede na palestinskim teritorijima. Ubijeno je četvero Palestinaca, stotine su ranjene, a desetke su privele izraelske vojne snage.

Hamas je pozvao na novu intifadu.

U manje od deset dana iz pojasa Gaze prema Izraelu ispaljeno je 12 raketa, što je znatno više od uobičajenog broja raketa koje se ispaljuju gotovo svakodnevno nakon rata 2014. Izraelci su odgovorili ispaljivanjem 10 granata na pojas Gaze.

Stručnjaci upozoravaju da u ovako nestabilnoj situaciji opasnost od eskalacije sukoba nije daleko, čak i ako se tako ne čini u ovom trenutku. (Hina)