Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detonacije u vojnoj tvornici

VIDEO Paklena noć za građane Čačka, niz snažnih eksplozija iz vojne tvornice natjerao ih na bijeg: "Vrag je odnio šalu, sjeli smo u auto i bježi!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snažne eksplozije odjekivale su tijekom noći Čačkom, gradom na zapadu Srbije. Eksplozije u vojnoj tvornici Sloboda počele su odjekivati gradom u petak u 1:30, a detonacije su se mogle osjetiti satima nakon toga.

Snažne eksplozije odjekivale su u noći iz vojne tvornice Sloboda u naselju Jezina u Čačku. Prva detonacija čula se u petak u 1:30 u skladištu streljiva tvornice Sloboda koja je proizvodi kućanske aparate, ali i topnička streljiva, pogonska goriva i eksplozive. Detonacije su se čule i satima kasnije.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Trnskom Jedna osoba spašena VIDEO/FOTO Užas u Novom Zagrebu: Eksplozija probudila stanovnike Trnskog, poginula jedna osoba. Policija objavila detalje Slika nije dostupna oštećeni automobili Policiji trebalo čak četiri sata da se oglasi o eksploziji u Zagrebu: Uputili posebno upozorenje građanima

Dio naselja oko tvornice evakuiran je, a građani su iz tog dijela grada bježali prema centru.

"Prvo sam pomislila da je vatromet, ali kad sam pogledala, shvatila sam da je vrag odnio šalu. Probudila sam muža, sjeli smo u auto - i bježi", kazala je jedna od stanovnica Čačka. Lokalne vlasti priopćile su da nema stradalih.

 

Na snimkama koje se šire društvenim mrežama vidi se ogroman požar iz pravca tvornice kojega prate snažne detonacije. Povremeno se čuju eksplozije koje podsjećaju na veći vatromet ili ispaljivanje raketa.

Nad tvornicom se tijekom cijele noći dizao gusti dim visok i do nekoliko stitina metara, piše Blic.

Oštećeni automobili, popucala stakla na kućama

Prema izvješćima s mjesta događaja, eksplozije su se nakratko počele stišavati nakon 2:30 sati, a zatim su se ponovo pojačale. Dvije najjače detonacije odjeknule su jedna za drugom u 3:20 i 3:22 sata.

Zatresle su cijeli Čačak. Na ulicama gradova mogu se vidjeti tragovi eksplozije po automobilima, na brojnim kućama su popucala stakla.

Sklonili se u podrum od betona

Iz tvornice Sloboda evakuirano je šezdesetak radnika koji su se tamo zatekli. Stravičnu noć na poslu opisala je jedna od radnica na portal Novosti.

"S još sedam kolega sam radila u pogonu rezanja kada je došlo do eksplozije. Uspjeli smo se izvući i doći do jedne zgrade gdje smo ušli u podrum od betona. Ta zgrada nema prozore i bukvalno je ukopana u zemlju", rekla je radnica i dodala da su se detonacije čule i u podrumu te da je sve podrhtavalo.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) da nema žrtava i ozlijeđenih i da je evakuirano šezdesetak radnika treće smjene, a nešto kasnije i četvorica radnika koji su se od eksplozija sklonila u podrum.

"Prve detonacije odjeknule su iz skladišta ubojitih sredstava. Dobro je da se eksplozija i požar nisu dogodili u proizvodnim halama", rekao je Todorović.

Uzrok nesreće nije poznat

Ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin potvrdio je da je situacija u Čačku "pod kontrolom".

Policija još ne dozvoljava pristup tvornici, uzrok nesreće još nije poznat, a po protokolima za ovakve incidente, detaljan očevid bit će moguć nakon 24 sata, kad se rizik od mogućnih naknadnih detonacija svede na minimum.

Do sada nekoliko eksplozija

U sličnoj eksploziji 2003. godine poginula su tri radnika Slobode, dok jedna eksplozija u 2010. nije izazvala žrtve.

Postrojenja tvornice Sloboda teško su oštećena 1999. godine tijekom NATO-ova bombardiranja Srbije, kad su tijekom tromjesečnih zračnih udara oštećeni brojni pogoni vojne industrije.

Od tada se srpska industrija naoružanja oporavila i izvozi topnička streljiva mahom u države Afrike i Azije, ali i na Zapad, uključujući čak i pojedine članice NATO-a.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene