Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pakistan: Pobjeda oporbe, Musharraf priznao poraz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politički protivnici pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa odnijeli su veliku pobjedu nakon što su birači na jučer održanim parlamentarnim i lokalnim izborima odbacili nastavak vladavine njegove stranke, koja je istodobno priznala izborni poraz.

Promatrači se pitaju kakva će biti budućnost tog bliskog američkog saveznika u borbi protiv terorizma, koji je na čelu zemlje bio od 1999.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Musharraf: 'Bhutto djelomično odgovorna za svoju sudbinu' Slika nije dostupna Pakistanski predsjednik ukinuo izvanredno stanje

'Prihvaćamo odluku naroda koji nam je na ovim izborima sve kazao. Nismo ih uspjeli uvjeriti. Odbacili su našu politiku i moramo prihvatiti njihovu presudu', rekao je glasnogovornik Pakistanske muslimanske lige - Q, koja je do sada bila na vlasti, Tariq Azeem.

Prema zadnjim neslužbenim rezultatima Pakistanska narodna stranka nedavno ubijene bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto osvojila je 86 mjesta u parlamentu, a Pakistanska muslimanska liga bivšeg premijera Nawaza Sharifa 65 mjesta. 

Musharrafova PML osvojila je samo 37 mjesta. Sedamdeset mjesta rezerviranih za žene i vjerske manjine bit će proporcionalno podijeljeno među strankama, u skladu s brojem mjesta koja su osvojili.

Oporbene stranke, prema mišljenju analitičara, osvojile su dovoljan broj glasova koji bi im u parlamentu mogao omogućiti osvajanje većine.

Američki senator John Kerry, član međunarodne skupine promatrača koji su u ponedjeljak prisustvovali parlamentarnim izborima u Pakistanu, u utorak je izjavio kako su oni, iako nisu zadovoljili najviše kriterije kada je riječ o zakonskim regularnostima, bili prilično vjerodostojni i legitimni u očima pakistanskog naroda, što je najvažnije, ali i u očima međunarodnih promatrača, prenio je France presse.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene