Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pakistan: Fundamentalisti ponovno zauzeli Crvenu džamiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pakistanski muslimanski fundamentalisti, ovoga puta nenaoružani, ponovno su zauzeli Crvenu džamiju u Islamabadu, iskoristivši priliku u trenutku kada je odlučeno da će se ona ponovno otvoriti za vjernike, samo dva tjedna nakon krvavog obračuna s pakistanskom vojskom.

Džamija u glavnome gradu Islamabadu ponovno je otvorila svoja vrata za javnost i vjernike tri tjedna nakon silovitih sukoba između pakistanskih snaga sigurnosti i militanata koji su počeli 3. srpnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samoubojica detonirao bombu blizu Crvene džamije Slika nije dostupna Protjerani ekstremisti iz Crvene džamije

Sukobi su vrhunac dosegnuli 10. i 11. srpnja kada su specijalci okončali sukob u krvi, koji je za posljedicu osim 75 poginulih militanata, imao znatna oštećenja zgrada koje okružuju džamiju, među kojima su i školske zgrade što ih pohađa 9.000 učenika. Džamija je u zadnje vrijeme postala svetište fundamentalistički i protalibanskih orijentiranih učenika.

Nakon što je novi imam džamije Mohamad Ashfaq, kojega je imenovala vlada i koji je zamijenio bivšeg imama, u četvrtak krenuo prema propovjedaonici, nekoliko desetaka razjarenih vjernika, uglavnom islamističkih učenika ustalo je i istjeralo ga iz džamije, zatočivši ondje nekoliko pakistanskih novinara koji su bili među prisutnima, prenio je dpa. Imama je po izlasku džamije zaštitila policija.

Prosvjednici su se zatim popeli na krov džamije istaknuvši crnu zastavu s dvije crne sablje, koja simbolizira džihad ili sveti rat. Jedan dio islamista počeo je bojati zidove džamije u crvenu boju, a drugi su istodobno izvikivali neprijateljske slogane protiv pakistanskog predsjednika poput: "Musharraf je pseto, smrt njegovoj vladi.".

"Mogu potvrditi da je skupina islamističkih učenika preuzela kontrolu nad džamijom onemogućivši održavanje molitve", rekao je za France presse jedan policijski časnik koji je žalio ostati anoniman. 

Policija, koja je oprezno opkolila džamiju, odgovorila je suzavcem na kamenje koje su iz džamije na njih počeli bacati studenti, prethodno pozvavši sve koji se nalaze u Crvenoj džamiji da je napuste.

"Situaciju za sada držimo pod kontrolom, a namjeravamo poduzeti i potrebne mjere da bismo uspostavili red", rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova, general Javed Cheeema.

Vođe vjerske udruge koja djeluje pod nazivom Muttahida Majlis-i-Amal, koji su stigli pred džamiju kako bi pokušali smiriti situaciju, novinarima agencije dpa kazali su kako smatraju da je jedino rješenje krize odlazak s vlasti predsjednika Musharrafa. Jedan od vjerskih vođa, Siraj-ul-Haq rekao je kako strahuje da bi ubojstvo vjerskog vođe, klerika Abdula Rashida Ghazija moglo pokrenuti islamsku
revoluciju u zemlji.

Sigurnosno stanje je u Islamabadu na najvišoj razini s obzirom da tajne službe imaju izvješća o potencijalnim samoubilačkim napadima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene