Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dubiozni krediti

Pahora kompromitira afera šefice njegovog kabineta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šefica kabineta slovenskog premijera Boruta Pahora, mogla bi ozbiljno kompromitirati poziciju svojeg šefa.

Slovenskog premijera Boruta Pahora mogle bi kompromitirati izjave da ima puno povjerenje u šeficu svog kabineta Simonu Dimic s kojom surađuje već deset godina ako se potvrde informacije da je njena kuća u Ljubljani građena visokim kreditom Ljubljanske banke i materijalom nedavno propalog građevinskog poduzeća Vegrad, što ona i dalje niječe, prenijeli su slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Obnova mrtvačnice na groblju Mirogoju važna obavijest Obnavlja se mrtvačnica na Mirogoju, ispraćaji preselili na novu lokaciju Autocesta, ilustracija počinju radovi Važna obavijest iz HAC-a: Od utorka otežan promet na autocesti A3

>> Slovenska vlada usvojila prijedlog štedljivog proračuna

'Na kući smo radili godinu dana, a radnici Vegrada imali su stroga uputstva da nikome ne otkrivaju tko su i što su', izjavio je je neimenovani zaposlenik 'Vegrada', govoreći na slovenskom jeziku s karakterističnim bosanskim naglaskom u mikrofon Slovenske televizije, ali izvan kadra kamere. Dodao je da se sve odvijalo u strogoj tajnosti i da se materijal za kuću dovodio s velikog gradilišta Celovški dvori, gdje je Vegrad gradio stanove za grad Ljubljanu.

Velik utjecaj u kabinetu

Za Simonu Dimic, koja je bila Pahorova tajnica u vrijeme kad je on bio predsjednik slovenskog parlamenta, a nakon toga i njegova osobna asistentica u Strasbourgu kada je bio eurozastupnik, dio slovenskih medija tvrdi da ima mnogo veći utjecaj od onoga koji bi se uobičajeno očekivao od šefice kabineta neke vlade i da djeluje lobistički na donošenje važnih odluka.

Dimic je, nakon prvih medijskih otkrića u vezi s kreditom Nove Ljubljanske banke (NLB) od 350.000 eura za obnovu kuće u kojoj živi, rekla da je kredit dobila uobičajenim putem jer je kreditno sposobna i da se na taj poduhvat odlučila zajedno sa svojim partnerom koji je kontrolirao tijek radova. Demantirala da je u gradnji sudjelovalo poduzeće 'Vegrad' iz Velenja koje je nedavno otišlo u stečaj, ali ne želi otkriti tko je bio izvođač radova na njenoj kući.

Suprug vlasnik turističke agencije s 2 uposlenika

Isto tako, Simona Dimic je zanijekala postojanje konflikta interesa koji bi mogao proistjecati iz činjenice da njen partner, poduzetnik Roman Horvat, posluje s vladinim ustanovama. Slovenski mediji navode da je poduzećima u državnom vlasništvu i agencijama zabranjeno poslovati s tvrtkama u vlasništvu vladinih dužnosnika ili članova njihovih obitelji, no da je u ovoj 'aferi' stvar formalno-pravno ispravna jer šefica kabineta vlade i njen životni partner nisu vjenčani.

Roman Horvat, životni partner šefice kabineta, prema navodima slovenskih medija, vlasnik je turističke agencije 'Escape' sa samo dva zaposlena, čiji se godišnji promet u zadnjih nekoliko godina enormno povećao, pa sada ima skoro tri milijuna eura godišnjeg prometa, a među ostalim osigurava transportne usluge za putovanja članova vlade u inozemstvo.

'Ne smatram se bogatom'

Dimic je u razgovoru za Slovensku televiziju prošlog tjedna zanijekala navode medija da je djelovala na to da njen stric Tomaž Kastelic dobiva poslove za državno poduzeće DARS koje upravlja autocestama, rekavši da on s DARS-om posluje već niz godina na osnovi reputacije koju ima kao stručnjak za prometne i elektroničke sustave. Isto tako, navela je da sebe ne smatra 'bogatom' i da je sve što posjeduje zapravo naslijedila od obitelji.

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je prošlog tjedna da ima potpuno povjerenje u izjave šefice svog kabineta s kojom surađuje već deset godina i da joj je zato dopustio da se javno odazove na medijske optužbe na njen račun koje su u zadnje vrijeme 'prevršile' svaku mjeru. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene