Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjenje od 700 milijuna eura

Slovenska vlada usvojila prijedlog štedljivog proračuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska vlada prihvatila je prijedlog državnog proračuna za iduće dvije godine čija je pretpostavka da će se troškovi države u tom razdoblju smanjiti za 700 milijuna eura, a premijer Borut Pahor naglasio je da se to čini u želji da se poveća konkurentnost i ostvari ponovni gospodarski rast.

Takvi proračunski dokumenti indikator su da država odgovorno i kao dobar gospodar upravlja javnim sredstvima, rekao je Borut Pahor nakon sjednice vlade. Dodao je da je do 2015. godine štednjom potrebno dug države smanjiti na 'podnošljivih' 42,9 posto BDP-a, jer bi nastavkom sadašnjih trendova javne potrošnje inače narastao do 60 posto BDP-a. Pahor je kazao da će vlada u parlament poslati interventne zakone kojima će zaustaviti rast plaća javnih službenika i državnih dužnosnika, te zamrznuti mirovine i socijalne transfere.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Štite svoje interese Slovenija će ograničiti prodaju nekretnina strancima Slika nije dostupna 'Nije govorio do četvrte godine' Što majka Boruta Pahora misli o svom sinu i njegovom poslu?

Pahor je još jednom sindikate javnih službenika, koji su u štrajku jer se ne slažu sa zamrzavanjem primanja, pozvao da shvate da je taj potez nužan za ponovni gospodarski oporavak.

U iduće dvije godine planiraju uštede od 700 milijuna eura

Planirani proračunski prihodi za 2011. godinu iznose 8,3 milijarde eura, a rashodi malo prelaze 10 milijardi eura. Proračunski deficit za iduću godinu tako ne bi smio premašiti 4,5 posto, dok bi se 2012. dodatno smanjio na 3,6 posto BDP-a izjavio je ministar financija Franci Križanič.

Kako bi se to ostvarilo, vlada u iduće dvije godine planira proračunske uštede od 700 milijuna eura, kako bi izbjegla situaciju u kojoj će se naći države Europske unije koje bi zbog probijanja proračunskog deficita i rasta duga mogle dobiti sankcije Bruxellesa, objasnio je Pahor. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene