Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novoizabrani slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u subotu da Slovenija u sadašnjem trenutku ne treba prijevremene izbore niti tehničku vladu, a komentirao je i prosvjede na slovenskim ulicama zadnjih tjedana.


'Sada je vrijedno razmišljati o reformama i mjerama za izlazak iz krize, a ne o prijevremenim izborima ili tehničkoj vladi', rekao je Pahor u razgovoru za POP-TV.

'Politika je u zadnje vrijeme postala svjesna da mora djelovati zajedno i sada rješava probleme', rekao je Pahor, pohvalivši izglasavanje mirovinske reforme i nekih drugih odluka koje je donio parlament bez protivljenja opozicije.

Vezani članci Migranti, ilustracija (Foto: AFP) Upao u financijske teškoće? Slovenski novinar u fušu krijumčario migrante Slika nije dostupna Slovenski mediji o skandaloznoj Tajanijevoj izjavi: "To je nečuven slučaj povijesnog revizionizma"

>> Slovenski mediji: Pahor ponudio viziju Slovenije koja može riješiti probleme krize

Što se tiče uličnih prosvjeda protiv korupcije i političkih elita koji su potresli Sloveniju zadnja dva tjedna, Pahor je rekao da će doći do njihova smirivanja i da slovenska politika konačno počinje djelovati nakon što je dugo bila 'paralizirana' protiv čega se nije demonstriralo.

Pahor je dodao da u sadašnjem trenutku ne može reći hoće li njegov odnos s predsjednikom vlade Janezom Janšom biti 'harmoničan' ili ne, što neki tvrde zbog sličnih pogleda koje s Janšom ima oko raspleta krize, ali da nije za veće sustavne promjene i uvođenje većinskog izbornog sustava kakav predlaže Janša.

Uz to je najavio da će zamrznuti članstvo u stranci Socijalnih demokrata (SD) koju je vodio punih 15 godina. Borut Pahor će kao četvrti slovenski predsjednik od osamostaljenja biti inauguriran u parlamentu za nešto više od dva tjedna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook