Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat oko vanjske politike

Pahor i Žbogar 'na tapeti' slovenskog komentatora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Pahor za ministra zaposlio cimera iz studentskih dana, kako bi se mogao baviti vanjskom politikom umjesto njega, ali mu mir remeti predsjednik države čija je stvarna ambicija postati glavnim tajnikom UN- a.

Ne, ovo nije šala. Naime, radi se o riječima kojima je jedan slovenski komentator u novinama opisao odnos Pahora, Tuerka i Žbogara. U tekstu se komentira 'nekoordiniranost slovenske vanjske politike', te njezinih glavnih aktera, a to su predsjednik republike Danilo Tuerk, premijer Borut Pahor, te ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović i Andrej Plenković recite svoje mišljenje ANKETA Milanović ili Plenković: Tko bi bio bolji premijer?

>> Slovenija ne prima zatvorenika iz Guantanamo zbog sigurnosnih razloga

>> Slovenskoj oporbi zbog WikiLeaksa sumnjiva arbitraža s Hrvatskom

>> 'SAD nije vršio nikakav pritisak na Sloveniju'

Komentator mariborskog dnevnog lista 'Večer', kazao je kako u Sloveniji postoji već tradicionalan rivalitet premijera i predsjednika države što se vanjske politike tiče, te kako se ministra vanjskih poslova bira 'po volji' i lojalnosti premijera.
Novinar kaže kako je ova 'tradicija' nastavljena i u slučaju aktualnog premijera Boruta Pahora.
Prijatelji još iz studentskih, Žbogar i Pahor, obojica sa diplomom iz politologije, te obojica izrazito velikog znanja o vanjskoj politici, ali, kako se ističe, 'svoje znanje ne znaju ujediniti kako bi Slovenija od toga imala koristi'.

Premijer Pahor zasjenio je i Žbogara i predsjednika Tuerka, što se angažmana u vanjskoj politici tiče, posebice, kako piše komentator, na području Balkana i gospodarske diplomacije u arapskom svijetu. Za aktualnog predsjednika Tuerka, ističe kako je jedini koji angažiranjem u vanjskoj politici iskazuje ambiciju da jednom postane glavni tajnik UN-a, no kako mu je Pahor zapravo pokvario te šanse, odlukom da Vlada zakasni platiti financijske obveze prema svjetskoj organizaciji, te kako se tako istaknuo kao realpolitičar na domaćem političkom parketu, navodi se u novinama.

Nije zaboravio komentirati  WikiLeaks blamažu

Pahorova vanjska politika manje je naivna od njegove unutarnje politike, šteta što nije samo ministar vanjskih poslova', piše mariborski list u zaključku komentara koji se, naravno, odnosi na neugodnosti Pahora i njegove Vlade nakon što je na WikiLeaksu objavljena američka depeša u kojoj se tvrdi da Slovenija za primanje jednog zatvorenika iz Guantanama traži 20-minutni susret Pahora s Obamom u Washingtonu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene