Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na WikiLeaks

'SAD nije vršio nikakav pritisak na Sloveniju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povjerljivim dokumentima na internetskoj stranici WikiLeaks među brojnim zemljama spominju se i naši susjedi Slovenci.

Prema napisima iz medija Slovenija je navodno dogovorila primanje jednog zatvorenika iz Guantanama u zamjenu za posjet američkog predsjednika. Barack Obama se trebao susresti s predsjednikom Danilom Tuerkom ili premijerom Borutom Pahorom.  Slovenija se spominje u 23 tajna i 433 povjerljiva dokumenta američkog State Departmenta i to najviše iz razdoblja od 2004. do 2010. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Procurili pregovori WikiLeaks: Hrvatska je popustila Sloveniji Slika nije dostupna Nudili prijateljsku gestu Slovenija ne prima zatvorenika iz Guantanamo zbog sigurnosnih razloga

'Diplomatska komunikacija bi trebala biti tajna. Uvijek se trudimo organizirati susrete predsjednika ili posjete Bijeloj kući. Nije nikakva tajna da premijer Pahor iduće godine namjerava posjetiti SAD kako bi ojačao gospodarsku suradnju dviju država, ali i posjetio Silicijsku dolinu', rekao je Milan Balažić iz slovenskog ministarstva unutarnjih poslova za 24ur.com.

Amerika nije vršila pritisak na Sloveniju

Tvrdi kako nije tajna da je Europska unija u lipnju prihvatila odluku o primanju zatvorenika iz Guantanama, ali i da je Slovenija uvidjela kako nema pravne mogućnosti za ostvarivanje te odluke. 'Američke vlasti nisu vršile pritisak na Sloveniju da primi zatvorenike, ako želi službeni posjet američkog predsjednika', dodao je.

Objavljeni dokumenti datiraju od 1966. godine pa nadalje, a većina ih je iz razdoblja nakon napada na SAD 11. rujna 2001. 11 tisuća dokumenata nosi oznaku 'tajno', a otkrivaju bitku američkog predsjednika protiv terorizma, akcije protiv iranskog nuklearnog programa, strah pred izraelskim napadom na Iran, te odnose među velesilama.

>> 'WikiLeaks treba proglasiti terorističkom organizacijom'

>> Karamarko: WikiLeaks nije ugrozio hrvatsku nacionalnu sigurnost

>> Guardian: 1686 brzojava iz Zagreba među dokumentima WikiLeaksa

WikiLeaksu je dokumente navodno dao američki vojnik Bradley Manning, koji je već u srpnju bio optužen za izdaju. Na objavu su reagirale mnoge države, koje napominju kako ovaj potez slabi diplomaciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene