Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Noćna mora

Pahor bez potpore zbog 'nesposobnosti' i 'egocentričnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Današnji dan bio je jedan od najtežih u političkoj karijeri slovenskog premijera Boruta Pahora.

Njegova vlada za nekoliko dana obilježava polovicu svog četvorogodišnjeg mandata, jer Pahor nije dobio potporu opozicije na sastanku posvećenom provedbi strukturnih reformi, a objavljeno je i pismo u kojemu ga je nekadašnji bliski suradnik prozvao zbog navodne 'nesposobnosti' i 'egocentričnosti', tvrde u petak slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Pahor je u petak na popodnevnom sastanku državnog vrha i predsjednika svih političkih stranaka tražio konsenzus i pomoć opozicije za provedbu zahtjevnih i nepopularnih reformi, u prvom redu mirovinske reforme, te zamrzavanje plaća javne uprave i mirovina u slijedećoj godini, no sastanak se za njega pretvorio u pravu 'noćnu moru' i čini se da je sa svojim prijedlogom izišao prekasno, navodi u komentaru ljubljansko 'Delo', vodeći slovenski list.

>> 'Pahor je na naivan način podredio Sloveniju Hrvatskoj'

'Ipak je važno da je do sastanka došlo jer su prilike ozbiljne i Sloveniji prijeti da u dvije godine postane članica 'druge klase' u Europskoj uniji. Vlada sada mora dokazati da je sposobna vladati, a za to joj preostaje malo vremena, a oporba se mora prestati ponašati tako kao da je zanima samo rezultat slijedećih izbora. Radi se o odgovornosti politike koja je na jednom od zadnjih testova zrelosti prije nego što država potone u kolektivnu noćnu moru', opisuje 'Delo' rezultate sastanke u dramatičnim tonovima.

Suprotno očekivanjima sastanku se odazvao i oporbeni čelnik, bivši premijer Janez Janša, ali je rezultat sastanka komentirao negativno, rekavši da ga je Pahor sazvao samo kao formalnost i da ne pristaje na dogovor o trajnoj suradnji s oporbom za izlazak države iz krize.

Jeretičeve tvrdnje 'gore su i od onoga što o vladi i Pahoru tvrdi opozicija, te što se može čuti od 'glasa naroda', navodi 'Delo' Slovenski mediji u petak su dali velik prostor i otvorenom pismu koje je Pahoru uputio vođa predizborne kampanje njegovih Socijalnih demokrata (SD) Sebastjan Jeretič, a u kojemu je premijera prozvao zbog 'nesposobnosti' da se okruži pravim ljudima i stručnjacima, te zbog navodno 'prevelikog ega'.

Nekada utjecajni član stranke koji je prije dvije godine objavio i neslužbenu Pahorovu biografiju u emocionalnom je pismu naveo da iz krugova Pahorovih ljudi doživljava 'prijetnje' i tvrdi da je Pahor na izborima 2008. dobio "povijesnu prigodu', ali da ju je 'upropastio' jer se okružio pogrešnim ljudima i u vladi i u stranačkom vrhu.

Jeretičeve tvrdnje 'gore su i od onoga što o vladi i Pahoru tvrdi opozicija, te što se može čuti od 'glasa naroda', navodi 'Delo', dok neki drugi mediji objavu kritičkog pisma tumače razmimoilaženjima u samoj stranci, ali i u vladajućoj koaliciji.(HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene