Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

62-ogodišnji Japanac, ozlijeđen u prometnoj nesreći, umro je nakon što je služba hitne pomoći morala čak sat vremena pregovarati s 14 bolnica prije nego je našla jednu koja ga je pristala prihvatiti, rekli su dužnosnici službi.


Muškarac, koji se na biciklu sudario s motociklom u gradu Itami, čekao je u kolima hitne pomoći sat vremena na mjestu nesreće jer su bolnice odgovarale da ga ne mogu primiti zbog nedostatka specijalista, opreme, postelja ili osoblja, rekao je dužnosnik Mitushisa Ikemoto.

Vezani članci Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 1 Prijeti nam nestašica: Već od idućeg tjedna neke bolnice mogle bi dobiti i 70 posto manje lijekova Ivan Klobučar, Oktal Pharma Šef Oktal Pharme: "Što ako nekome hitno bude trebao lijek? Onda ga neće dobiti. To napokon treba reći javno"

Slučaj nesretnog 69-godišnjaka najnoviji je među sličnima u kojima je pacijentima uskraćena pomoć, što upućuje na teškoće u sustavu zdravstvene skrbi u Japanu, među ostalim i na manjak liječnika. Vitalne funkcije muškarca, kojemu je ozlijeđena glava i kralježnica, u početku su bile stabilne, ali mu se stanje postupno pogoršalo i umro je od hemoragijskog šoka.

Više od 14.000 hitnih pacijenata odbijeno je iz neke od japanskih bolnica 2007. Neslavan rekord drži žena koja je patila od tegoba s disanjem, a hitna joj je pomoć odbijena u 49 navrata.