Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Feljton

Kako bi svijet danas izgledao da je Njemačka dobila Prvi svjetski rat?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nema povjesničara koji se nije zapitao – bi li se dogodio Hitlerov uspon da je u ratu pobijedila Njemačka?

U ovoj se godini obilježava sto godina od početka Prvog svjetskog rata, a pitanje koje mnoge povjesničare intrigira čak i nakon jednog stoljeća od kada je Njemačka poražena je – kako bi svijet danas izgledao da su prije sto godina pobijedili Nijemci?

Pročitajte i ovo Obilježavanje završetka Prvog svjetskog rata (Foto: AFP) - 5 Ali nije... Prije 100 godina završio ''rat koji je trebao okončati sve ratove'' Izbori (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock) Svi će na birališta Počela je 2018.: Pred nama je godina izbora, ali i obilježavanja nekoliko važnih godišnjica

Iako pitanje isprve zvuči kao provokacija, analize i teze nekoliko uglednih povjesničara i autora pokazuju da pobjeda Nijemaca čak i nije bila daleko. Nijemci su naime rat prije svega izgubili zbog iscrpljenosti. Do 1918. godine obje zaraćene strane bile su na rubu snaga, ali sile Antante dobile su veliku pomoć od Amerike koja je u Europu poslala svoje vojne trupe i iscrpljeni Nijemci, odnosno Središnje sile više nisu imale drugog izbora osim predaje.

Tvrdnje potomka Franje Ferdinanda koje su prenijeli svjetski mediji

Upravo zbog tog detalja koji se odvijao pred sam kraj rata povjesničari su se više nego ikada prije počeli pitati što bi se sve dogodilo, a što izbjeglo pobjedom Njemačke. Gotovo da ne postoji stručnjak kojem prvo nije palo na pamet – bi li se dogodio nacizam i uspon Adolfa Hitlera?

Većina povjesničara smatra kako ne samo da ne bi nastala nijedna nacistička stranka i Hitler, već da vrlo vjerojatno ne bi došlo ni do Drugog svjetskog rata. Time bi se, prema njihovim teorijama, izbjegao i holokaust, što bi imalo veliki utjecaj na današnju političku scenu u zemljama Srednjeg istoka.

Američki povjesničar Don Keko i redoviti kolumnist Examinera tvrdi da bi pobjeda Njemačke zadržala kralja na tronu Njemačke, što bi značilo da bi imperij nastavio voditi državu.

‘Hitlerova nacistička stranka i bilo koja druga ekstremna skupina ne bi uspjele okupiti značajan broj istomišljenika i sljedbenika. Pobjedom u ratu Njemačka bi bila najveća ekonomska sila na svijetu i ne bi bilo prostora za širenje nacizma u Njemačkoj’, navodi Keko u jednom od svojih radova.

No, obzirom na velike gubitke u ratu u Njemačkoj je odmah nakon rata počelo rasti nezadovoljstvo što je bilo plodno tlo za širenje nacizma i rast Hitlerove popularnosti što je dovelo do novog rata.

Povjesničar i kolumnist Guardiana Martin Kettle ima vrlo slične teorije kao i Keko, no prema njegovim teorijama nacizam i desničarstvo bi se pojavili u Francuskoj. Nadalje, Velika Britanija bi zbog poraza morala, tvrdi Kettle, Njemačkoj prepustiti svoje naftne resurse koje je preko svojih kolonija zauzela na Srednjem istoku i u Zaljevu. Danas bi Velika Britanija u tom slučaju bila tek jedna skromna socijalistička državica, kojoj bi ostale samo uspomene na veliko kraljevstvo koje je nekad bilo.

Kettle također ne zanemaruje Ameriku. Da su pobijedile Središnje sile, Amerika se u rat ne bi ni uključila, čime bi njezino prisustvo u Europi bilo minorno i danas njezin utjecaj u svijetu vjerojatno ne bi bio toliko značajan. Sovjetski Savez bi, kao susjed pobjedničke Njemačke bio veliki destabilizirajući faktor u ovom dijelu Europe, ali kako ističe Kettle, pobjedom Njemačke šanse za Drugi svjetski rat bi bile minimalne, što znači da sigurno ne bi bilo ni Hladnog rata.

Sve su ovo naravno teorije, ali važno je o njima govoriti, jer učestalo se mogu čuti mišljenja kako Prvi svjetski rat nije imao nikakvu svrhu, te da nije imao nikakav značajan utjecaj na svjetsku povijest.

No, ishod je itekako bio bitan. Da je Njemačka pobijedila, Europa bi danas vrlo vjerojatno bila represivna i sumorna, kaže Kettle, ali s druge strane, umrlo bi puno manje ljudi. Rat kojeg mnogi smatraju gubitkom vremena možda je bio najvažniji od svih ratova u modernoj povijesti.

(sljedeći vikend objavljujemo novi nastavak o povijesnom utjecaju Prvog svjetskog rata)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene