Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljivo

Tvrdnje potomka Franje Ferdinanda koje su prenijeli svjetski mediji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ovog vikenda na našem portalu pratite serijal o Prvom svjetskom ratu kojeg objavljujemo povodom stote godišnjice od kada se dogodio.

Potomak nadvojvode Franje Ferdinanda, čije je ubojstvo u Sarajevu 28. lipnja 1914. bilo povod za izbijanje Prvog svjetskog rata, izjavio je u srijedu u razgovoru za vodeće europske dnevne listove, među kojima i The Guardian, da se njegovu obitelj ne bi trebalo kriviti za izazivanje rata u kojem je poginulo i ranjeno 37 milijuna ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U društvu Therese May Njemački predsjednik na komemoraciji završetka 1. svjetskog rata u Londonu položio vijenac Obilježavanje završetka Prvog svjetskog rata (Foto: AFP) - 5 Ali nije... Prije 100 godina završio ''rat koji je trebao okončati sve ratove''

'Kada bi sve pojednostavili, mogli bi reći da je atentat u Sarajevu izazvao Prvi svjetski rat. Ali da nije bilo te pucnjave u Sarajevu, do nje bi došlo negdje drugdje tri tjedna kasnije', kazao je Karl Habsburg-Lothringen, unuk posljednjeg austrougarskog cara Karla I.

FOTO Ubojstva koja su ŠOKIRALA svijet

Vjeruje se da je atentat koji je u lipnju 1914. na Franju Ferdinanda u Sarajevu izvršio 19-godišnji bosanski Srbin Gavrilo Princip izazvao lančanu reakciju koja je Rusiju, Njemačku te na kraju Francusku i Veliku Britaniju uvukla u rat.

'Bilo bi pogrešno uperiti prstom u jednu državu. Morate uzeti u obzir da je tada već bilo velikih napetosti, posebice između Njemačke i Rusije koje su već bile počele mobilizirati svoje snage duž granica', dodaje Karl Habsburg-Lothringen, sin Otta von Habsburga. Slaže se s tezom da je tada 'među vodećim europskim nacijama postojala spremnost za rat'.

'Mnoge su već bile u startnim kućicama, čekajući veliki sukob. Ako već želite nekoga kriviti, najveću bi krivnju snosio sam nacionalizam', smatra Habsburg-Lothringen.

Austro-Ugarska, carstvo od 50 milijuna ljudi, i carska Rusija su desetljećima vodile politiku konfrontacije oko utjecaja u istočnoj Europi, što je 1912. dovelo do Balkanskih ratova, najavljujući još veći sukob. No, Habsburg-Lothringen tvrdi da je njegov djed, posljednji austrogarski car, samo 'naslijedio rat'.

'Nije imao ništa s tim. On je u stvari nekoliko puta pokušao smiriti situaciju zbog čega je u to vrijeme bio kritiziran. Koristio je obiteljske veze kako bi došlo do mirovnih pregovora', objasnio je. Prema njegovim riječima, Karlo I je 'jasno vidio da je jedan od temeljnih problem pitanje položaja slavenskog naroda unutar habsburškog carstva'.

FOTO Ostaci nacističke podmornice i posade pronađeni kod Jave

'Možda je također shvatio da ga Srbi doživljavaju kao neprijatelja jer je želio uravnotežiti, tj. svesti na najmanju moguću mjeru, dominirajući utjecaj Srba među slavenskim narodima', izjavio je Habsburg-Lothringen.

Osvrnuo se i na ponašanje Austrije nakon rata prema članovima obitelji Habsburg i podsjetio da im je bilo zabranjeno kandidirati se u predsjedničkoj kampanji. Njegov bratić, Ulrich Habsburg-Lothringen je 2011. tu zabranu srušio na sudu. Također je kazao da su im bila oduzeta sva prava i imovina te su poslani u egzil.

Izrazio je, međutim, zadovoljstvo što surovost s kojom su austrijske vlasti postupale prema njegovoj obitelji nije bila i odraz raspoloženja među ljudima.

Na pitanje da li se u Austriji osjećao gnjev naroda prema Habsburgovcima, kazao je da je 'naprotiv, uvijek bilo puno simpatije za Kaisera'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene