Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kapetan se zajedno s članom posade skrivao među 27 spašenih putnika broda. S fotografije ga je prepoznao jedan od preživjelih.


Talijanska agencija Ansa piše da će 27-godišnji kapetan broda, Tunišanin Mohamed Ali Malek i član posade, 25-godišnji Mahmud Bikhit iz Sirije biti optuženi za višestruko ubojstvo, izazivanje brodoloma i poticanje ilegalnog useljavanja.

Vezani članci Italija Italija zabilježila najviše novozaraženih od početka epidemije: U posljednja 24 sata 16.079 pozitivnih na koronavirus Koronavirus u Italiji Gotovo 12.000 novozaraženih koronavirusom u Italiji u nedjelju: Najavljuju nove mjere, no "lockdown" odbacuju

Osumnjičene je identificirao jedan od 28 preživjelih. Policija je muškarcu koji je preživio brodolom i nalazi se u bolnici u Kataniji pokazala Ali Malekovu fotografiju na kojoj ga je on prepoznao.

Malek i Bikhit skrivali su se među 27 preživjelih.

Do potonuća broda s, kako se pretpostavlja, 850 ljudi, došlo je zbog pogrešnog Ali Malekovog manevriranja plovilom, koje je usto bilo prekrcano putnicima, objavilo je u utorak državno odvjetnišvo u Kataniji. U izvješću državnog odvjetnišva stoji da je brod potonuo nakon sudara s portugalskim teretnim brodom koji je doplovio da bi pomogao unesrećenima. Također se navodi da portugalski kapetan i posada nisu odgovorni za potonuće broda s izbjeglicama.

'Kapetan nas je ostavio na brodu. On je otišao, a nas je ostavio same'

"S jedne strane, pogrešne odluke kapetana o manevriranju brodom dovele su do sudara s puno većim portugalskim brodom, a s druge strane, pogrešno manevriranje prekrcanim brodom dovelo je do toga da su se putnici u strahu počeli premještati na jednu stranu, zbog čega se jako nagnuo i uslijedila je tragedija", stoji u priopćenju tužiteljstva.

Prema dosadašnjim službenim podacima, u potonuću broda smrtno su stradale 24 osobe, a 28 ih je preživjelo. Broj nestalih bi, prema izjavama spašenih putnika, mogao biti veći od 800.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook