U Ženevi se održava 87. sajam automobila - pogledajte koje su ovogodišnje zvijezde.


Evo što su sve pripremili proizvođači automobila i kakve si primjerke prosječan Hrvat - teško može priuštiti!

Vezani članci Javna dražba automobila ovog vikenda (Foto: Trcz.hr) Navali, narode! Država ovog vikenda rasprodaje automobile, pogledajte što se sve nudi Stanica za tehnički pregled vozila (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kako izgleda hrvatski vozni park? Stručnjaci zabrinuti: "Starija vozila su opasnija..."

812 Superfast, najmoćniji je serijski automobil u povijesti Ferrarija. Talijanski proizvođač prvi ga je put predstavio svjetskoj javnosti u Ženevi. Ispod poklopca motora krije se gotovo 800 konjskih snaga, do stotke potegne za manje od 3 sekunde. On je samo jedna od zvijezda ovogodišnjeg sajma.

"Sajam koji pokreće sezonu"

„Ženeva je sajam koji pokreće sezonu. Vidimo da ovdje ima puno inovacija, posebno na premium vozilima koja su vrlo luksuzna, ima i malo blještavila, ali to je normalno jer smo u Ženevi. Ima i automobila koje si svatko može priuštiti i to je zanimljivo“, kaže Francois Roudier, glasnogovornik udruženja francuskih proizvođača automobila.

Jedna od zanimljivosti je Rolls-Royceov sustav protiv sve učestalije krađe njihovog znaka s haube.

„Postavili smo u haubu sustav koji će automatski uvući unutra naš poznati znak ako ga netko pokuša ukrasti s automobila“, kaže Andrew Boyle, Rolls-Royce.

Francuzi se preporodili

Serijske i konceptualne modele automobila i ove godine će razgledavati tisuće posjetitelja.

„Francuskim proizvođačima automobila bilo je jako teško zbog krize 2008. Vidimo da su se sada preporodili. Brendovi se odlično prodaju. Njemački proizvođači automobila drže se svojeg premium brenda. To su automobili koji stoje više od 70 tisuća eura i prepuni su tehnologije, te su napravljeni da ih se brzo vozi po njemačkim autocestama. No ljudi ih kupuju čak i u zemljama gdje je ograničenje brzine 80 kilometara na sat“, kaže Roudier.

Na sajmu će se dosta pričati i o velikoj kupoprodaji. Francuska grupacija PSA koja ima Peugeut i Citroen za dvije milijarde i 200 milijuna eura preuzela je europski ogranak General Motorsa u kojem su njemački Opel i njegova britanska varijanta Vauxhall.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr