Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U špilji u Jordanu pronađeno je više od 70 drevnih knjiga starih oko 2 tisuće godina , a vjeruje se kako bi njihov sadržaj mogao promijeniti dosadašnji način shvaćanja Isusova razapeća i uskrsnuća te način na koje se kršćanstvo uopće razvilo.


Knjige su, prenosi BBC, pronađene u zabačenoj špilji u sjevernom dijelu Jordana negdje između 2005. i 2007. godine. Prema jednoj teoriji, za sve je 'kriva' poplava nakon koje su se u špilji otkrile dvije niše od kojih je na jednoj bio uklesan svijećnjak, drevni simbol židova. Knjige je pronašao beduin, a jordanska vlada tvrdi da ih je u zemlju prokrijumčario drugi beduin. No, beduin koji je trenutno u njihovu posjedu poriče da ih je prokrijumčario te kaže kako su u njegovoj obitelji već 100 godina.

Vezani članci Arheološko nalazište, ilustracija Povijesno otkriće u Izraelu: Pronađen 2000 godina star biblijski rukopis Pacijent na respiratoru Ministar zdravstva dao ostavku: Šest pacijenata umrlo nakon što je bolnica ostala bez kisika

Ravnatelj Zavoda za antikvitete u Jordanu Ziad al-Saad misli kako su knjige možda napisali Kristovi sljedbenici i to nekoliko desetljeća nakon razapeća. 'Riječ je o dokumentima za koje bi se moglo uspostaviti da su puno značajniji od Svitaka s Crnog mora. Početne informacije o sadržaju su jako ohrabrujuće i nalazimo se pred velikim otkrićem, možda najvažnijim u povijesti arheologije', kazao je al-Saad.

>> Izloženi svici s Mrtvog mora

Veći dio šifriran

Knjige su prvotno bile urezane u olovo i stranice su bile povezane olovnim prstenovima. Stranice su veličine kreditne kartice, tekst je pisan na drevnom hebrejskom jeziku i većina je šifrirana. Važnost otkrića je još veća ukoliko se zaista radi o porijeklu kršćanstva, a ne židovstva. Jedan od rijetkih koji je uživo vidio knjige jest profesor drevne arheologije koji vodi britanski tim u nastojanjima da knjige smjeste u sigurnost jordanskog muzeja, David Elkington.

Na naslovnici jedne knjige pojavljuje se sedmerokraki svijećnjak menorah, simbol židovstva koji je u ta vremena bilo zabranjeno prikazivati jer se smio nalaziti samo u hramovima u prisutnosti Boga

'Ovo bi moglo biti najveće otkriće u povijesti kršćanstva i oduzima dah činjenica da ste u ruci držali predmet koji je nekad davno držao neki svetac', kazao je Elkington koji vjeruje da knjiga zaista govori o ranim počecima kršćanstva zbog slika na koricama i sadržaja prvih nekoliko stranica. Naime, slike prikazuju osobu za koju se pretpostavlja da je Isus u prisutnosti Boga.

>> 'Novi zavjet su pisali lažni apostoli, Crkva to zna'

Poveznice s Biblijom

Na naslovnici jedne knjige pojavljuje se sedmerokraki svijećnjak menorah, simbol židovstva koji je u ta vremena bilo zabranjeno prikazivati jer se smio nalaziti samo u hramovima u prisutnosti Boga. Zbog te činjenice Elkington smatra kako knjige govore o povratku mesije. Da je knjiga uistinu povezana s Biblijom govori i prijevod jednog dijela sadržaja gdje uz prikaz menoraha stoji 'hodat ću uzvišeno', rečenica koja se pojavljuje i u Knjizi Postanka. Bilo kako bilo, vrijeme će pokazati o čemu se zaista radi, no bez obzira na ishod, zaista je riječ o jednom velikom otkriću iz doba ranog kršćanstva.