Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dodijelit će je 2019.

Zbog seks-skandala ove godine bez Nobelove nagrade za književnost

Laureati Nobelove nagrade (Foto: AFP)
Laureati Nobelove nagrade (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Laureati Nobelove nagrade (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Ove godine neće biti dodijeljena Nobelova nagrada na književnost zbog skandala seksualnog uznemiravanja nakon kojeg je ostavku dalo niz članova odbora Švedske akademije koja daje tu nagradu, objavila je Zaklada Nobel u petak.

Zaklada je u priopćenju otkrila kako namjerava nagradu za 2018. dodijeliti iduće godine, zajedno s nagradom za tu godinu.

Pročitajte i ovo Jeffrey Epstein (Foto: AFP) Epsteinovi dokumenti Lista od koje strahuje svijet: "On voli mlađe djevojke, a za njega su organizirali maloljetničke orgije" Soba za saslušanja u američkom Senatu Seks-skandal potresa Ameriku Dvojica muškaraca snimila seks u Senatu, jedan je pozirao na sve četiri na stolu: "Više nije zaposlen"

Vrlo je rijetko da se Nobelova nagrada ne dodijeli ili odgodi. Prošli put s onom za književnost to se dogodilo 1943., u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Švedska akademija pogođena je skandalom zbog slučaja seksualnog uznemiravanja supruga jedne od članica, kao i zbog slučajeva u kojima su imena nekih dobitnika unaprijed procurila u javnost.

Zbog seksualnog skandala odstupila je čelnica akademije, kao i supruga optuženog. Povuklo se još nekoliko članova akademije.

Švedska akademija priznala je prošli mjesec da su imena nekih ranijih dobitnika nagrade unaprijed procurila u javnost i obećala je da će zbog toga prepraviti stara pravila.

Također je priopćila da nije znala za neprihvatljivo seksualno ponašanje muškarca oženjenog za jednu od njezinih članica. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene