Ove godine neće biti dodijeljena Nobelova nagrada na književnost zbog skandala seksualnog uznemiravanja nakon kojeg je ostavku dalo niz članova odbora Švedske akademije koja daje tu nagradu, objavila je Zaklada Nobel u petak.

Galerija


Zaklada je u priopćenju otkrila kako namjerava nagradu za 2018. dodijeliti iduće godine, zajedno s nagradom za tu godinu.

Vezani članci Olga Tokarczuk i Peter Handke (Foto: AFP) Objavljeni dobitnici Nobelove nagrade za književnost za 2018. i 2019. godinu Dodijeljena Nobelova nagrada za medicinu (Foto: AFP) Nobela za medicinu dobila trojica znanstvenika: Nagrađeni za istraživanje koje omogućuje borbu protiv raka i anemije

Vrlo je rijetko da se Nobelova nagrada ne dodijeli ili odgodi. Prošli put s onom za književnost to se dogodilo 1943., u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Švedska akademija pogođena je skandalom zbog slučaja seksualnog uznemiravanja supruga jedne od članica, kao i zbog slučajeva u kojima su imena nekih dobitnika unaprijed procurila u javnost.

Zbog seksualnog skandala odstupila je čelnica akademije, kao i supruga optuženog. Povuklo se još nekoliko članova akademije.

Švedska akademija priznala je prošli mjesec da su imena nekih ranijih dobitnika nagrade unaprijed procurila u javnost i obećala je da će zbog toga prepraviti stara pravila.

Također je priopćila da nije znala za neprihvatljivo seksualno ponašanje muškarca oženjenog za jednu od njezinih članica. (Hina)