Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neredi u Beogradu dogodili su se tek dan uoči dolaska Vladimira Putina. Grad je pod opsadom stotina pripadnika ruskih i srpskih sigurnosnih službi. U Beogradu je Ivana Petrović koja izvještava za Dnevnik Nove TV.


Na vojnu paradu u Beogradu, u maniri velikog spektakla dolazi i ruski predsjednik Vladimir Putin. Ono što bi trebalo biti u fokusu interesa i Hrvatskoj i ostalim članicama EU i NATO-a te zemljama u srbijanskom okruženju su dvije stvari - prva je Putinov govor koji će se bazirati na metafori novog fašizma i nacizma koji prijete svjetskom miru. On time očito aludira na politiku SAD-a, dominantno prema Ukrajini, a time vjerojatno zauzima i svoje pozicije u budućim pregovorima oko Ukrajine.

Vezani članci Vladimir Putin VIDEO Putin iznenada posjetio Krim, lokacije odabrane kao odgovor Međunarodnom sudu Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 4 Vojni analitičar za Dnevnik Nove TV o nalogu za uhićenje Putina: "Nemojmo zaboraviti kako je uhićen i izručen Milošević"

Druga stvar je bilateralni sporazum između Srbije i Rusije. Ukoliko u tom bilateralnom sporazumu kako je naznačeno bude stavka prema kojoj će Republika Srbija dati ruskom institutu za strateška istraživanja u Nišu diplomatski status u tom slučaju se slobodno može govoriti da se stvara jedan novi ruski obavještajni akumulator u ovom dijelu Europe.

Građani Beograda teško iskazuju svoj stav. Ostavljaju dojam da su umorni, siromašni i da im je naprosto više dosta svega.

Na vojnoj paradi u Beogradu očekuje se 100 tisuća ljudi

Europska Unija nije zamjerila Srbiji Putinov dolazak niti Putin zamjera Srbiji što je započela pregovore s EU. Svima je jasno da Srbija neće ući u EU prije 2023. ili čak 2025. godine. Ono što je Rusiji bitno je srpsko jamstvo da oni neće ući u NATO savez. Sad je pitanje hoće li Srbija, jednom kada bude i ako bude ušla u EU, moći uopće ući bez da prethodno uđe u NATO.

Tu je i pitanje energetike. Pitanje svih pitanja danas, ono što određuje novi poredak i što je cijelo područje država nastalih raspadom Jugoslavije nakon Ukrajine i ukrajinske krize stavilo u fokus.

Rusi vladaju srpskom energetikom, i naftnom i plinskom, sada žele kupiti njihovu elektroprivredu, to je ono na što je EU prigovorila. Već godinama sve vlade ne mogu smijeniti šefa plinskog biznisa u Srbiji.

Znači, Vladimir Putin sutra u Beograd dolazi zapečatiti svoju politiku, politiku 'come backa', politiku povratka ruske diplomacije u regiju koja je započela izborom Tomislava Nikolića prije dvije i pol godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju