Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog hajke koja se digla oko pobjede 16-godišnje Ye Shiwen, mnogi se pitaju koliko su drastični kampovi u kojima se djecu od malih nogu priprema za Igre.


Ye Shiwen, tj. kineska sirena, kako ju već nazivaju britanski mediji, podigla je mnogo prašine u sportskim krugovima nakon što je na Olipijskim igrama odnijela pobjedu na 400 metara mješovito i to s novim svjetskim rekordom. Shiwen ne samo da je srušila svjetski rekord, u ženskoj konkurenciji, nego je i zadnju dužinu bazena otplivala brže i od Amerikanca Ryana Lochtea u muškoj konkurenciji.

Vezani članci Uoči sezone, rezervacije stižu na kapaljku - 6 Još jedna sezona u znaku epidemije: Apartmani spremni za goste, ali vlasnike brinu zatvaranja diljem Europe Učionica, ilustracija - 4 Odbrojavanje do prvog zvona: Zna se po kojem modelu će se održavati nastava u većini škola, a struka za roditelje ima važno upozorenje

Američki su se treneri brzo oglasili prozvavši uspjeh američke plivačice 'nevjerojatnim, sumnjivim i uznemirujućim', a Kinezi nisu dugo šutjeli. No, što zapravo stoji iza uspjeha 16-godišnje Kineskinje?

Kineski komunistički režim, još osamdesetih godina, dao je naputke učiteljima u školama da prijave svakog učenika koji pokazuje izražen potencijal za neku vrstu sporta. Te bi učenike odveli u jedan od 3.000 sportskih kampova koji su smješteni diljem Kine, piše Daily Mail.

>> Amerikanci sumnjaju u zlato 16-godišnjeg kineskog čuda, Kinezi žestoko vratili

Majka 'kineske sirene' izjavila je kako je Ye 'u sedmoj godini života poželjela postati plivačica'. Istina je zapravo, da su ju u sedmoj godini odveli u jedan od kampova zbog građe tijela koja je sličnija muškoj nego ženskoj, velikim rukama, te dugačkim udovima, savršenim karakteristikama za neke sportove.

U dječje sportske kampove uspjeli su se uvući samo rijetki iz zapadnog svijeta, no svi se slažu u jednom- ti kampovi više sliče zatvorima iz 19. stoljeća nego sportskim kampovima.

Ye je sa samo 7 godina mogla napraviti 20 zgibova u komadu, a osim fizičke snage učili su ju i kako se pokazati pred sucima, kontrolirati izraze lica i kako ni u kojem trenu ne pokazati slabost.

Ova priča podsjeća na priču Petre Schneider koja je na Olimpijskim igrama 1980. doslovce pomela konkurenciju, a u jednom je intervjuu nakon 18 godina rekla 'Sharron Davis se taj dan nije natjecala protiv mene kao plivačice, natjecala se protiv druge vrste. Bila sam programirana da osvojim zlato.'

Sada se postavlja pitanje, je li Ye Shiwen na isti način programirana da osvaja zlatne medalje?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.