U pomoć poplavljenim područjima priskočila je i komora arhitekata koja je izradila nacrt kuća kakve bi trebale biti izgrađene mještanima koji su u poplavama ostali bez krova nad glavom. I dok jedni u Gunji obnavljaju svoje domove, drugi čekaju procjene Ministarstva. Oni najugroženiji - od petka će spavati u kontejnerskom naselju - dok im se ne stvore uvjeti za povratak kući.


Sve nove kuće u Gunji bit će prizemnice. Povišene radi prevencije od poplava. S dvostrešnim kosim krovom i trijemom. Sve se još može prilagoditi, a najviše računa vodili su da arhitektura bude u skladu s tradicijom. 'Ona se upravo trebala oslanjati na tradiciju, da bude reinterpretacija starih ruralnih slavonskih kuća sa svim svojim prostornim karakteristikama, materijalima, oblikovnim i slično', pojasnio je za Dnevnik Nove TV Tomislav Ćurković, predsjednik Hrvatske komore arhitekata.

Vezani članci Slika nije dostupna U županjskoj Posavini se obnavlja 1811 kuća, završeno njih oko 500 Slika nije dostupna VIDEO - GRAFIT iz Gunje sve govori...

Oni najugroženiji - do tada će biti smješteni u kontejnerskom naselju. U srijedu ujutro stigao je prvi namještaj. A prvi stanari dolaze u petak.

Preminuo čovjek iz Gunje koji se polio benzinom i zapalio

Neki mještani Gunje svoje kuće počeli su obnavljati sami. Kod obnova - ministrica nudi dvije mogućnosti. 'Ako ste prva kategorija možete se odlučiti ili dobiti 40 tisuća kuna i napraviti sami ili ćemo napraviti mi za vas', kaže ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Najkritičnije kuće u Gunji već su se počele rušiti. Ministarstvo graditeljstva označilo je 666 kuća opasnih za život. Njih 150 najvjerojatnije će rušiti. 'Mi ćemo napraviti sve što možemo napraviti da se ljudima osposobi barem minimum da se vrate u kuće', dodaje Mrak Taritaš.

No, mještani su razočarani. Imaju stotine pitanja. Kontejnersko naselje privremeni je smještaj. Cilj svima je da se mještani što prije vrate u svoje domove.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju